Oba doma ruskog parlamenta odobrila ustavnu reformu, samo jedan glas protiv

Državna duma je danas odobrila niz amandmana na Ustav, između ostalog i amandman koji će Putinu omogućiti da se još dva puta kandiduje za predsedničku funkciju

Ruski parlament je danas odobrio veliku ustavnu reformu, što će omogućiti predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još 12 godina nakon što se njegov trenutni mandat završi 2024. godine. Državna duma je u trećem i poslednjem čitanju danas odobrila niz amandmana na Ustav, između ostalog i amandman koji će Putinu omogućiti da se još dva puta kandiduje za predsedničku funkciju. Za je glasalo 383 poslanika, niko nije bio protiv, dok su 43 poslanika bila uzdržana.

O ustavnim amandmanima građani će glasati na referendumu 22. aprila. Pre glasanja amandmane će razmotriti ruski Ustavni sud. Kritičari Kremlja osudili su taj potez kao ciničnu manipulaciju i pozvali na proteste, prenosi Beta. Putin je na vlasti više od 20 godina i tako je postao ruski vođa sa najdužim „stažom” na vlasti od sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina. Nakon što je odslužio dva uzastopna četvorogodišnja mandata, Putin je 2008. prešao na mesto premijera, a njegov bliski saveznik Dmitrij Medvedev postao je predsednik.Važeći zakon ograničava predsednike na dva uzastopna mandata.

Za vreme Medvedeva trajanje mandata predsednika produženo je na šest godina, a 2012. godine Putin se vratio u Kremlj. On je 2018. reizabran na još šest godina. Reformom će biti promenjena i ovlašćenja ruske Vlade, ojačaće se moć predsedništva, a zabraniće se istopolni brakovi te će se „vera u Boga” navesti kao jedna od tradicionalnih vrednosti Rusije. Putin je ranije izjavio da podržava predloženi ustavni amandman koji bi mu omogućio još jedan mandat i ostanak na vlasti. Amandman je predložila poslanica vladajuće stranke „Ujedinjena Rusija” Valentina Tereškova (83), prva žena kosmonaut koja je bila u svemiru. Ovo je prvi put od 1993. da Rusija planira da izmeni ustav.

 

Izvor Politika, 11. mart 2020.

 

PUTIN IMA PRAVO DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA I NAKON 2024.
Savet Federacije usvojio je nacrt zakona o izmeni Ustava Ruske Federacije, koji će omogućiti aktuelnom predsedniku Rusije da se ponovo kandiduje za ovu funkciju 2024. godine. Za usvajanje zakona glasalo je 160 senatora, jedan je bio protiv, a troje uzdržanih. Kako je istakla predsedavajuća gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, izmene predstavljaju jedno od najvažnijih pitanja novije ruske istorije.

Izmene Ustava odnose se na proširivanje ovlašćenja parlamenta, uvođenje ograničenja za visoke funkcionere, zabranu otuđenja saveznih teritorija, uspostavljanje statusa ruskog jezika i pominjanja Boga u poglavlju o kontinuitetu razvoja ruske državnosti.
Osim toga, amandmani omogućavaju aktuelnom predsedniku Rusije da se ponovo kandiduje za ovu funkciju 2024. godine. U skladu sa usvojenim izmenama, isto lice ne može da obavlja funkciju predsednika zemlje više od dva mandata. Međutim, aktuelni predsednik Rusije ima pravo da se kandiduje za tu funkciju na predsedničkim izborima 2024. godine.

Zakon će biti podnet na razmatranje regionima. Predviđa se da će se dokument smatrati odobrenim tek nakon što ga podrže dve trećine regionalnih parlamenata. U suprotnom će čitava procedura uvođenja izmena u Ustav biti prekinuta. Nakon toga će se ponovo održati sednica Saveta Federacije 14. marta kako bi se usvojila odluka regiona. Glasanje o nacrtu zakona o izmenama Ustava Ruske Federacije biće održano 22. aprila i taj dan će u zemlji biti neradan.

 

Naslovna fotografija: Anton Novoderežkin/TASS

 

Izvor Sputnjik, 11. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u