Forbs: Rusija će pobediti Saudijsku Arabiju u naftnom ratu

Kako kaže američko izdanje Forbsa, postoje brojni razlozi zbog kojih se Moskva smatra favoritom u tom sukobu

Rusija će pobediti Saudijsku Arabiju u naftnom ratu koji je počeo nakon što su propali pregovori članica Organizacije zemalja izvoznice nafte (OPEK), ocena je američkok časopisa Forbs. Kako kaže američko izdanje, postoje brojni razlozi zbog kojih se Moskva smatra favoritom u tom sukobu.

Prvi od njih je taj što je, Forbs nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra enegetike Aleksandra Novaka iskusnim liderima u svojim oblastima, koji su u stanju da donose teške odluke kada je reč o nafti, dok, s druge strane, to se ne može reći i za saudijsko rukovodstvo. Drugi razlog je što će Rusija u tom sukobu istrajati, dok Saudijska Arabija ima značajne osnove da se brzo povuče i gurne OPEK ka stalibizaciji tržišta, navodi izdanje. Prema navođenju Forbsa, Rusiji, pored toga, ide naruku i skorašnji izlazak najveće svetske naftne kompanije, saudijskog „Saudi Aramka“ na berzu.

Svaki peti građanin Saudijske Arabije kupio je akcije te kompanije, mnogi su čak uzeli i kredite za to. Međutim, nakon što su propali pregovori članica OPEK plus (zemlje-članice OPEK-a i Rusija), vrednost akcija je pala u odnosu na trenutak kada je kompanija izašla na berzu i njihova vrednost nastavlja da pada. „Čini se da će u nekom trenutku Saudijska Arabija popustiti pred pritiskom i učiniti nešto kako bi se stabilizovalo naftno tržište. Međutim, veliko je pitanje na koji način će saudijski lideri tada spasiti svoju reputaciju“, zaključilo je izdanje.

RASKID UGOVORA OPEK PLUS
Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Aleksandar Novak najavio je u petak da od prvog aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK plus. Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja koronavirusa. Ministar je upozorio da bi tržište moglo emocionalno da odreaguje na izveštaje o raskidu ugovora.

Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak šestog marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od prvog aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju. Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

 

Naslovna fotografija: Alexei Nikolsky/Kremlin Poll photo via AP

 

Izvor Sputnjik, 12. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u