Tramp suspendovao letove iz Evrope, EU osudila odluku

„EU se ne slaže sa činjenicom da su SAD odluku o zabrani putovanja donele jednostrano i bez konsultacija“, rekli su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije

Američki predsednik Donald Tramp privremeno je obustavio putovanja iz delova Evrope u SAD na 30 dana, izuzev iz Velike Britanije, pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širenja koronavirusa. U predsedničkoj proklamaciji, kako je kasnije objavljeno, navodi se da je privremeno zabranjen ulazak u zemlju isključivo putnicima iz 26 zemalja Šengenske zone, prenosi Bi-Bi-Si, ističući da to znači da ova mera ne utiče na određen broj evropskih zemalja, kao ni na Veliku Britaniju.

Kako je saopštio vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čed Vulf, to su zemlje Šengen zone: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska, prenosi Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Predsedničkom proklamacijom, koju je potpisao Tramp, suspenduje se ulazak u zemlju većine stranih državljana koji su bili u određenim evropskim zemljama u bilo kojem trenutku tokom perioda od 14 dana pre njihovog planiranog dolaska u SAD. Zabrana se ne odnosi na osobe sa dozvolom trajnog boravka u SAD (nosioce takozvane „zelene karte“), najbliže članove porodice američkih državljana i još nekih pojedinaca, koji su imenovani u proklamaciji. Tramp je, naime, rekao da se „snažne, ali neophodne” restrikcije neće primenjivati na Veliku Britaniju, koja ima 460 potvrđenih slučajeva. Bi-Bi-Si je precizirao da je i Irska isključena iz zabrane pošto nije jedna od 26 zemalja članica Šengen zone. Bugarska, Hrvatska i Rumunija su takođe članice EU, a ne Šengen zone.

Tramp, čija administracija se suočila sa oštrim kritikama zbog načina na koji je reagovala na krizu u vezi sa javnim zdravljem, najavio je i nekoliko koraka usmerenih na smanjenje negativnih posledica po ekonomiju, koje može da izazove koronavirus. Zabrana putovanja, koja stupa na snagu u petak u pomoć, ne primenjuje se na Britaniju niti na Amerikance koji prolaze „odgovarajuće provere”, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije, koje su prenosile sve nacionalne televizije, Tramp je rekao da su „puna moć federalne vlade i privatnog sektora u pogonu da zaštite američki narod”, prenosi Glas Amerike. „Ovo je najagresivniji i najsveobuhvatniji napor da se suprotstavimo stranom virusu u modernoj istoriji”, dodao je Tramp. Tramp, čija bi pobeda na izborima trećeg novembra mogla da zavisi od toga koliko dobro odgovori na ovu krizu, ipak nije proglasio vanredno stanje, iako je taj potez bio razmatran.

Međutim, nije se suzdržavao u kritikovanju Evrope, rekavši da je delimično kriva za širenje virusa u SAD, gde je do sada stradalo 37 osoba, dok je 1.281 zaražena. „Evropska unija nije uvela iste predostrožnosti i zabranila letove iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je veliki broj novih oblasti u SAD, u kojima je izbila zaraza, koju su posejali putnici iz Evrope”, rekao je Tramp. Njegova zabrana putovanja iz Evrope slična je onoj koju je uveo na putovanja iz Kine kada se virus brzo širio u tom delu sveta.

Posle još jednog katastrofalnog dana na berzi u Njujorku, Tramp je rekao da će preduzeti hitnu akciju da obezbedi finansijske olakšice za radnike koji su bolesni, u karantinu, ili brinu za druge koji su oboleli. On je dodao da je dao instrukcije Sekretarijatu za finansije da odloži poreske uplate bez kamate ili kazni za određene kompanije i pojedince, koji su ugroženi.

 

Izvor Politika, 12. mart 2020.

 

EU OSUDILA ODLUKU TRAMPA
Evropska unija osudila je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa na 30 dana uvede zabranu putovanja iz Evrope u SAD, izjavili su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen.

„EU se ne slaže sa činjenicom da su SAD odluku o zabrani putovanja donele jednostrano i bez konsultacija“, rekli su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije. Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen su u saopštenju poručuli da je koronavirus „globalna kriza“ koja nije limitirana kontinetima i koja zahteva saradnju, a ne jednostrane poteze. Čelnici najvažnjih EU institucija dodali su da Unija preduzima snažne akcije u cilju sprečavanja širenja COVID-19.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp privremeno je obustavio putovanja iz delova Evrope u SAD na 30 dana, izuzev iz Velike Britanije, pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širenja koronavirusa.

SZO PROGLASILA PANDEMIJU
Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa. U svetu je do sada obolelo 125.813 osoba, preminulo je 4.607 ljudi, a ozdravilo 67.051. U Srbiji je do sada zabeleženo 19 slučajeva oboljevanja.

Pored toga, utvrđeno je i da novčanice prenose viruse, te je u nekim zemljama već zabranjeno plaćanje u gotovini, a u Kini planiraju dezinfekciju papirnog novca.

 

Naslovna fotografija: DOUG MILLS-POOL/GETTY

 

Izvor Sputnjik, 12. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u