EU u haosu, Pariz i Berlin razmatraju nacionalizaciju kompanija

Oko 67 miliona Francuza pozvano je da tokom dve nedelje ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, moći će samo u izuzetnim prilikama

Na celoj teritoriji Francuske počeo je karantin stanovništva po nalogu vlade u cilju sprečavanja širenje novog koronavirusa, a takva mera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj, javila je agencija Frans pres. Oko 67 miliona Francuza pozvano je da tokom dve nedelje ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, moći će samo u izuzetnim prilikama  – za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga.

Te mere su uvedene u okviru ukaza koji je u ponedeljak donela francuska vlada. Oni koji budu izlazili, moraće sa sobom da nose potvrdu o pravdanju kretanja, kako je naložio francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner. Građani koji budu izlazili bez te potvrde dobiće kaznu od 135 evra.

Tokom dve nedelje Francuzi će moći da izađu samo ako postoji pet razloga za to. To su  – odlazak na posao ukoliko poslovne aktivnosti nisu moguće od kuće, odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izazlak iz zdravtsvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osetljivim osobama ili čuvanje dece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.

Dokument, koji je dostupan na sajtu Ministarstva i sajtovima medija, a može da bude i rukom napisan, mora da sadrži navedeni razlog, lične podatke i potpis. Oko 100.000 pripadnika snaga bezbednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske, preneli su tamošnji mediji. U Francuskoj je potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 17. mart 2020.

 

FRANCUSKA RAZMATRA NACIONALIZACIJU KOMPANIJA KOJE POSRĆU
Francuska vlada je spremna da upotrebi sva sredstva u cilju podrške velikim kompanijama koje trpe snažna previranja na finansijskom tržištu, uključujući nacionalizaciju ako je potrebno, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer. Izjava Le Mera je, kako ocenjuje agencija Rojters, do sada najjači nagoveštaj da je Pariz spreman da učini sve što je u njegovoj moći kako bi stabilizovao najveće kompanije u zemlji usled tržišnih turbulencija izazvanih pandemijom koronavirusa.

„Neću oklevati da upotrebim sva raspoloživa sredstva za zaštitu velikih francuskih kompanija. Država to može da učini putem dokapitalizacije, putem preuzimanja vlasničkog udela, a u slučaju potrebe i putem nacionalizacije”, rekao je Le Mer na telekonferenciji za novinare, ne otkrivajući koje kompanije mogu da budu tretirane kao prioritet.

Ministar je takođe pozdravio odluku francuskog regulatora za tržište kapitala da od danas zabrani takozvano trgovanje na kratkim pozicijama (ulaganja s ciljem prodaje u kratkom roku usled očekivanja da će cena pasti) za akcije 92 francuske kompanije, dodajući da bi ta mera mogla da bude produžena do mesec dana ako bude potrebe. Ovom zabranom su obuhvaćene akcije nekih od najpoznatijih francuskih kompanija, kao što su banka BNP Pariba, proizvođač automobila Reno i avio-kompanija Er Frans KLM, koje su poslednjih dana pretrpele velike gubitke na berzama.

Le Mer je ranije danas izjavio za radio RTL da vlada mobiliše 45 milijardi evra u okviru paketa kriznih mera, koje se velikim delom odnose na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za plate, kako bi poduprla njihovu likvidnost tokom pandemije koja je podrila privredne tokove. Istovremeno, vlada je takođe obećala da će dati garancije za nove zajmove preduzeća u ukupnom iznosu do 300 milijardi evra, kako bi smanjila potencijalnu izloženost banaka gubicima po osnovu kredita. Le Mer je naveo da će vlada uskoro predstaviti budžetski zakon koji odražava novu ekonomsku stvarnost, nastalu zbog pandemije, a koji će biti zasnovan na proceni da će bruto domaći proizvod opasti ove godine za 1,0 procenat, navodi Rojters.

 

Izvor Politika, 17. mart 2020.

 

NEMAČKA RAZMIŠLjA O NACIONALIZACIJI KOMPANIJA
Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je danas da ne bi isključio mogućnost državnih kupovina vlasničkih udela u nekim kompanijama zbog epidemije koronavirusa.

Pre toga, magazin Špigl je objavio da je ministar ekonomije Peter Altmajer rekao da bi nacionalizacija mogla da bude jedna od opcija za podršku strateški važnim kompanijama koje se suočavaju s problemima zbog epidemije koronavirusa, koja je izazvala kolaps tražnje i prekid globalnih lanaca snabdevanja, prenosi Rojters.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

 

Izvor Mondo, 17. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u