Bajden pobedio u tri države, sve bliži predsedničkoj kandidaturi

Bajden je ubedljivo pobedio Sandersa u Ilinoisu, Arizoni i na Floridi, zbog čega se postavlja pitanje da li bi Sanders trebalo da nastavi sa kampanjom

Džo Bajden je uspeo da pobedi na unutarstranačkim izborima u tri savezne države – Floridi, Ilinoisu i Arizoni, čime se dodatno približio kandidaturi na izborima za predsednika SAD. Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ubedljivo je pobedio protivkandidata Bernija Sandersa u Ilinoisu, Arizoni i na Floridi, zbog čega se, kako prenosi Rojters, postavlja pitanje da li bi Sanders trebalo da nastavi sa kampanjom.

Lideri Demokratske stranke su zabrinuti da se ne ponovi scenario iz 2016. godine, kada su verovali da je Sandersova duga borba na unutarstranačkim izborima sa Hilari Klinton oslabila njenu poziciju protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima. Bajden je najubedljiviju pobedu ostvario na Floridi, gde je osvojio skoro 40 odsto više glasova od Sandersa, dok je razlika bila znatno manja na izborima u Ilinoisu i Arizoni.

Iako je trebalo, izbori nisu održani u Ohaju kako bi se sprečilo širenje zaraze novim koronavirusom, a ranije su izbori otkazani u Džordžiji, Luizijani i Kentakiju.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Carlos Barria

 

Izvor Rojters/RTS, 18. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u