Sumorne prognoze iz Nemačke: Ovo će biti majka svih recesija

„Strahujem da bi ova recesija mogla biti majka svih recesija”, upozorio je predsednik Instistuta za svetsku privredu iz Kila Gabrijel Felbermajer

Predsednik Instistuta za svetsku privredu iz nemačkog Kila Gabrijel Felbermajer očekuje da će pandemija korona virusa izazvati recesiju koja će biti „majka svih recesija”. On je, za ekonomski dnevnik Handelsblat rekao da će korona kriza izazvati tešku recesiju nemačke privrede. „Strahujem da bi ova recesija mogla biti majka svih recesija”, upozorio je on.

Ako se ekonomska delatnost u Nemačkoj jednog meseca prepolovi, to košta državu na godišnjem nivou četiri odsto privrednog rasta, a u slučaju da to bude dva meseca, koštaće osam procenata rasta, objasnio je on. Tako nešto, smatra, nije do sada viđeno u mirovnom dobu.

Kontrole ulaska na granicama Felbermajer smatra greškom. „To je potcenjena opasnost. Mesecima vlada strah da bi isporuka proizvoda iz Kine koji su važni za proizvodnju u Nemačkoj mogli izostati, pri čemu se zaboravlja da Kina dostavlja samo deset odsto takvih proizvoda, a da više od polovine dolazi iz drugih zemalja EU”, ukazao je on, prenosi Tanjug.

Felbermajer je pozvao vladu da ukinu kontrole na granicama, ističući da ta mera nije dovoljno dobra za smanjenje širenja virusa. „Bilo bi bolje da se zatvore regioni sa visokim stopama infekcije”, preporučuje on. Uz to, kaže da je signal graničnih kontrola „razarajući”. „Virus se ne unosi od strane nekih stranaca, već je već kod nas”, kazao je on.

 

Naslovna fotografija: dpa

 

Izvor Politika, 18. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u