U Srbiji 83 zaraženih, vojska preuzela granične prelaze i centre za migrante

Prema novim merama Vojska Srbije stavlja pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije, Vojska Srbije je od danas dodatno angažovana kako je to saopštio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić na sinoćnjoj konferenciji za medije. Prema novim merama Vojska Srbije stavlja pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil i obezbeđuje sve bolnice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Konkretno angažovanje pripadnika Vojske Srbije regulisano je odlukama i naređenjima ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića iz njihovih nadležnosti na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije COVID-19. Radi sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, Vojska Srbije će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbeglice i migracije, vršiti pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbeđenje ovih objekata.

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici. Vojska Srbije je kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil preuzela kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svoje resurse mogli da posvete kontroli mera Vlade Republike Srbije o zabrani i ograničenju kretanja.

Prema ranije propisanim merama, Vojska Srbije angažovana je na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica u kojima se vrši kontrola potencijalno zaraženih i lečenje obolelih od COVID-19, zatim aerodroma u Beogradu i Nišu i autobuskih stanica u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom  Sadu i Pančevu. Na graničnim prelazima pripadnici Vojske Srbije pružaju pomoć nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice. Vojska Srbije preduzela je neophodne mere za pripremu jedinica ABHO za dekontaminaciju terena i objekata radi sprečavanja širenja virusa.

Prilikom izvršenja svih zadataka Vojska Srbije preduzima sve mere zaštite od virusne infekcije COVID-19 u skladu sa preporukama nadležnih službi. Vojska Srbije spremna je za izvršenje svih zadataka koje dobije u cilju zaštite države i građana u uslovima uvedenog vanrednog stanja u Republici Srbiji, ističe se u saopštenju.

 

Izvor Politika, 18. mart 2020.

 

JOŠ 11 SLUČAJA KORONAVIRUSA U SRBIJI, UKUPNO 83
U Srbiji je do danas registrovano još 11 novih slučajeva koronavirusa, tako da su ukupno zaražene 83 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Od poslednjeg izveštaja sinoć u 20 sati do 8 časova jutros, testirani su uzorci 47 osoba, od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je sedam osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. Do osam časova danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 421 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

Izvor Politika, 18. mart 2020.

 

ZBOG KORONAVIRUSA ODLOŽENE OPERACIJE
Operacije koje nisu hitne i kontrolni pregledi u bolnicama odloženi su dok ne prođe opasnost od širenja virusa korona. Zdravstvene ustanove širom zemlje primaće samo pacijente koji su hitni slučajevi. Ova mera uvedena je kako se virus ne bi uneo u bolnice i proširio među već obolele građane, ali i kako bi se zaštitili medicinari koji su sada jedna od najvažnijih karika kako bi zbrinuli sve one kojima bude potrebna pomoć usled pojave virusa korona.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je napravljen detaljan plan koje će se još ustanove uključivati u proces zbrinjavanja obolelih, ukoliko se popune kapaciteti infektivnih klinika. U Beogradu će, osim Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, pacijente primati i kliničko-bolnički centri „Dr Dragiša Mišović” i „Zemun”, u Nišu bivša klinika hirurgije, u Novom Sadu Klinika za plućne bolesti…

– Sve operacije koje nisu hitne odložićemo. Ali i dalje ćemo raditi operacije karcinoma, kako pacijenti ne bi ušli u fazu komplikacija, kao i intervencije koje spadaju u hitna stanja. To se odnosi, na primer, na operacije slepog creva, zapaljenja gušterače, otklanjanja kamena u žuči, neurohirurških i ortopedskih povreda… Ukoliko bude došlo do većeg broja obolelih od virusa korona, naša bolnica se spremila da odvoji čitav deo ustanove za njihovo zbrinjavanje. Imamo kompletnu opremu i respiratore – pojasnio je za Politiku profesor dr Vladimir Đukić, direktor KBC „Dr Dragiša Mišović”.

U Ministarstvu zdravlja ističu za naš list da je doneta odluka da svaki dom zdravlja odredi jednu ambulantu u kojoj će se primati hitni slučajevi, sa sumnjom na postojanje virusa korona. – U domovima zdravlja će sve normalno funkcionisati. Vakcine će se davati deci kao i do sada, obavljaće se pregledi neophodni za polazak u školu… – dodaju u resornom ministarstvu. A kako bi se proveravalo da li se poštuje mera da su ljudi kojima je naređeno da budu u izolaciji stvarno tamo, pomoći će studenti volonteri, koji će to raditi u saradnji sa stručnjacima Instituta za javno zdravlje.

ISPOMOĆ IZ PENZIJE
Pravilo da stariji od 65 godina ne treba da izlaze iz kuće, ne odnose se na lekare koji su u penziji i žele da pomognu. U Ministarstvu zdravlja kažu da je svaka pomoć u ovakvoj situaciji neophodna i da ko god želi pomogne – dobrodošao je.

 

Autor Danijela Davidov-Kesar

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 18. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u