Pada li Kurtijeva vlada mesec i po dana od formiranja?

Za opoziv vlade potreban je 61 poslanički glas. Ako do opoziva dođe, varijante izlaska iz krize su ili široka tehnička koalicija ili novi izbori

Demokratski savez Kosova iniciraće izglasavanje nepoverenja i zbacivanje vlade koju vodi Aljbin Kurti, samo mesec i po dana od njenog formiranja. Kurti je sa mesta ministra unutrašnjih poslova smenio Agima Veljijua, potpredsednika Demokratskog saveza, zbog, kako tvrdi, širenja panike i insistiranja da na Kosovu bude uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa.

Prema onome što smo do sada gledali u kosovskoj skupštini, Demokratski savez imaće podršku najpre stranaka iz takozvanog ratnog krila. U kosovskoj skupšini Aljbin Kurti sa svojim pokretom Samoopredeljenje imao je podršku jedino Demokratskog saveza i nekih poslanika nesrpske zajednice. U situaciji kada izgubi i podršku kaolicionog partnera, Kurti i njegova stranka ostaju usamljeni.

Kurti je smenio ministra unutrašnjih poslova, što je – uz različit stav o ukidanju takse – bilo dovoljno da Demokratski savez odluči da pokrene proces opoziva vlade. „Odlučili smo da DSK pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja i zbacivanja Kurtijeve vlade. Rizikujemo da narušimo odnose sa SAD kao posledicu neukidanja takse, a i problem koji je nastao otpuštanjem ministra Veljijua suprotno sporazumu o vladi“, rekao je Mustafa.

Aljbin Kurti je kasno sinoć održao konferenciju za novinare i rekao da je njegov koalicioni partner znao za nameru da će smeniti ministra unutrašnjih poslova koji se, po njemu, zalagao za vanredno stanje, mimo stava vlade. Kurti je rekao da nema povratka nazad i da treba sačekati šta će DSK preduzeti.

Za opoziv vlade potreban je 61 poslanički glas. Ako do opoziva dođe, varijante izlaska iz krize su ili široka tehnička koalicija ili novi izbori. U ovoj situaciji, dok vlada poluvanredno stanje, izbori su manje varovatni. Hašim Tači bi imao mogućnost da proceni kome bi ponudio mandat za formiranje nove vlade. Pred novom vladom ostali bi isti izazovi kao i pred postojećom. Sprečavanje širenja koronavirusa, Specijalni sud za zločine OVK i nastavak dijaloga sa Beogradom.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: gazetablic.com

 

Izvor RTS, 19. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u