Ричард Гренел (Фото: Sean Gallup/Getty Images)

Bečki Standard: SAD ruše Kurtija po svaku cenu

Ričard Grenel želi da po svaku cenu „progura“ dogovor između Beograda i Prištine, piše Standard, uz napomenu, da mu na tom putu stoji Kurti

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel želi po svaku cenu da „progura“ dogovor. To piše bečki dnevnik Standard, uz napomenu da mu na tom putu stoji kosovski premijer Aljbin Kurti, te da Grenel namerava, očigledno, da po svaku cenu sruši vladu u Prištini. List ističe da je akcija dugo planirana – stari kadar kosovske DSK, koja od februara vlada u koaliciji sa Kurtijevim Samoopredeljenjem, namerava da razbije vladu.

„Krilu dinosaurusa“, kako se naziva krug oko šef DSK Isa Mustafe, konstatuje se u dnevniku, to je očigledno uspelo. „Najpre se ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu iz redova DSK izjasnio protiv opšteg stava vlade o uvođenju vanrednog stanja zbog koronavirusa, nakon čega ga je Kurti otpustio, a sada delovi DSK žele da podnesu zahtev za glasanje nepoverenja. Koalicija DSK i Samoopredeljenja je tim na kraju, pošto će nepoverenje vladi dobiti većinu“, objašnjava autor teksta u Standardu.

List ističe da se ne radi o krizi u vezi s koronavirusom ili vanrednim stanjem, već o tome da je „krilo dinosaurusa“ DSK pod uticajem Grenela. Dnevnik podseća da je Grenel bio ambasador SAD u Nemačkoj, a da u Berlinu nije bio omiljen, zbog čega je preduzet pokušaj da se slovački diplomata Miroslav Lajčak postavi za izaslanika EU za dijalog kako bi sprečio Grenelov sporazum.

„Grenel koristi krizu oko koronavirusa da bi završio posao. Prošle nedelje se bivši ministar spoljnih poslova privremenih vlasti u Prištini Skender Hiseni iz redova DSK sa njim sastao u SAD. Od tada sve je krenulo velikom brzinom. Grenel želi po svaku cenu da sruši Kurtijevu vladu, kako bi onda mogao brzo da primeni sporazum koji su pre više godina, iza kulisa, dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači“, tvrdi Standard.

U protekle dve godine su brojni lobisti, pa i iz Austrije, učestvovali u promovisanju „netransparentnog“ plana, piše list. „Grenelu je, uglavnom stalo do predsednika Trampa, koji još pre izbora na jesen želi da prikaže spoljnopolitički uspeh, zbog čega njegov izaslanik treba da ostvari ‘istorijski’ sporazum Beograda i Prištine. To, na brzinu, i pre svega netransparetno nije moguće sa Kurtijem. Takođe Kurti neće nikada dozvoliti da, kao što to žele lobisti oko Trampa, razmenu teritorija po etničkim kriterijumima kao deo sporazuma“, ukazuje dnevnik.

Podseća se da je četvrtog marta održan sastanak Grenela, Tačija i Vučića u Beloj kući, kojem je čak prisustvovao i Trampov zet Džared Kušner, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan. Sporazum, koji verovatno predviđa da deo teritorije Kosova pripadne Srbiji, ne odgovara interesima Kosova i njenom stanovništvu, bez obzira na nacionalnu pripadnost, tvrdi novinarka Standarda Adelejd Velfel dodajući da je, međutim, Tačija moguće uceniti s obzirom na to da je bio komandant OVK, te nije isključeno da dospe i pred specijalni sud za ratne zločine.

S tim u vezi, prenosi Standarda, novinarka sa Kosova Džeta Džara je u otvorenom pismu pitala Tačija da li je tačno da ga je saslušao specijalni sud jednom u Prištini i jednom u Beču, kao i da li je tačno da će prihvatiti svaki kompromis sa Beogradom samo da se spase optužbi. Na to pismo, konstatuje bečki list, ona nije dobila odgovor. Dnevnik navodi da je Grenel preduzeo dalje korake, iako je preko Tvitera tvrdio da niko neće brzo delovati i da nema nikakvog „velikog dogovora“.

On je učinio i radi sve na tome da se ukinu takse na srpsku robu, koje je prethodna vlada u Prištini uvela da bi sprečila razmenu teritorija, tvrdi Standard. „Kurti, koji je očigledno prvi premijer u Prištini, koga SAD ne mogu da ucene, želi takse da ukida samo sukcesivno, ako Srbija promeni svoju politiku. Ta politika je sada na putu Grenelu, Tačiju i Vučiću i zbog toga Grenel i Tači koriste aktuelnu krizu oko koronavirusa. Ako se uvede vanredno stanje na Kosovu, predsednik dobija veća ovlašćenja i premijer bi bio zaustavljen“, objašnjava se u tekstu.

Pojedini posmatrači, ukazuje Standard, govore već duže o uceni. „U ovom trenutku ima najmanje dve različite DSK između kojih se vodi borba za vlast. Treba računati u svakom slučaju da vlada nakon glasanja o nepoverenju neće dugo opstati i da će Tači potom mandat za formiranje vlade dati DS, koja će ući u koaliciju sa njegovom DPK, onako kako to želi Grenel da bi progurao sporazum“, tvrdi politikolog Arben Hajrulahu.

List podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je proteklih godina bila protiv sporazuma koji sadrži razmenu teritorija, u sredu održala video-sastanak sa Vučićem, u kojem je pozdravila spremnost predsednika Srbije da uđe u trgovinski dijalog Beograda i Prištine pod posredovanjem EU, pokušavajući očigledno da EU zauzme ponovo vodeću ulogu u dijalogu, ali i da spreči „Grenelov opasni sporazum“.

Promene granica ili pokušaj promena na osnovu etničkih kriterijuma su na Balkanu uvek izazvali ratove, velike patnje i proterivanja, konstatuje Standard dodajući da nacionalisti na Balkanu, koji su zbog ratno-zločinačke prošlosti ucenjivi, i dalje žele takve promene međa. „I srpski i albanski, kao uostalom i svi etnonacionalisti, imaju isti problem sa državom Kosovo“, konstatovao je Hajrulahu.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. mart 2020.

 

KURTI UKIDA TAKSE
Kosovski premijer Aljbin Kurti potpisao je nacrt odluke prema kojem počinje njegov plan postepenog ukidanja takse, uz meru reciprociteta.

Očekuje da će odluka o ukidanju takse na sirovine iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine biti razmatrana na sastanku vlade, koji bi trebalo da bude održan danas, prenose prištinski mediji.

Kurtijeva odluka dolazi samo dva dana nakon što je Demokratski savez pokrenuo postupak za razrešenje vlade, kada je rečeno da je jedan od razloga i neukidanje takse.

 

Naslovna fotografija: Sean Gallup/Getty Images

 

Izvor RTS, 20. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u