Zagreb pogodio najjači zemljotres za 140 godina, oštećena Saborna crkva

U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb oštećena je i Saborna crkva na Cvetnom trgu, koja je, nažalost, pretrpela veliku štetu

Nakon sastanka državnog vrha Hrvatske zbog zemljotresa koji se dogodio jutros, javnosti su se obratili premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović. “Onaj ko zapoveda je Vlada i stožer”, rekao je predsednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka državnog vrha u NSK.

“Slušajte vesti i informacije od nadležnih, a to je pre svega predsednik Vlade i Stožer civilne zaštite. Sve drugo što slušate, možete zanemariti”, rekao je Milanović. Premijer Andrej Plenković rekao je da je zemljotrs koji je pogodio Zagreb najjači zabeleženi u 140 godina. I on je pozvao ljude koji su izašli na otvoreno da drže razmak, preneo je N1. “Imamo dve preporuke koje su kontradiktorne. Molimo sve građane da pažljivo slušaju odluke stožera koji će biti i za jednu i za drugu krizu dvaput dnevno u razdoblju pred nama”, rekao je Plenković.

Nastojaćemo da se što pre osposobe prodavnice. Poseban fokus imaćemo na zdravstvene ustanove, rekao je Plenković. “Prioritetno je sad s građevinskog aspekta videti stabilnost konstrukcija”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš. Imali smo kriznu situaciju s 10 novorođenčadi u Petrovoj, oni su zbrinuti.

 

Izvor Nedeljnik, 22. mart 2020.

 

OŠTEĆENA I SABORNA CRKVA
U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, koja je nažalost pretrpela veliku štetu. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je za Kurir da zemljotres koji je pogodio Zagreb nije ostavio nijednu žrtvu među našim vernicima na tom prostoru.

„Grčka poslovica kaže „Nikada nijedno iskušenje ne dolazi samo“, tako da u ovom trenutku kada se čitav svet hvata u koštac sa pandemijom koronavirusa, mi smo ovde u Zagrebu doživeli zemljotres, koji hvala Bogu, među našim vernicima nije ostavio nijednu žrtvu, ali je napravio materijalnu štetu. Naš hram je pretrpeo veliku štetu, videćemo da li će šteta biti još veća „, naglasio je mitropolit Porfirije.

On je podsetio da hram koji je oštećen spada u prvu kategoriju zaštite u Hrvatskoj, da je ukras Zagreba, kao i da ga je projektovao austrijski arhitekta Herman Bole. „Obratili smo se svim vernicima koji imaju problema zbog virusa ili zbog zemljotresa da nam se jave, kako bi im pomogli. Uvereni smo da je Bog jači od svih teškoća i iskušenja i da nam iskušenja pružaju šansu i mogućnost da se vratimo pravim vrednostima i da razlikujemo važno od nevažnog. Nikada iskušenja nisu veća od naših snaga i kapaciteta. Važno je da budemo solidarni i da funkcionišemo kao zajednica „, zaključio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

 

Autor Mina Branković

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Kurir, 22. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u