Katastrofične prognoze: Ekonomija SAD će izgubiti 30 odsto vrednosti

Tim ekonomista „Morgan Stenlija“ naveo je u izveštaju upućenom klijentima da sada predviđa pad američkog BDP-a od čak 30,1 odsto u tromesečju april-jun

Ekonomisti „Morgan Stenlija” i „Goldman Saksa” ocenjuju da će pandemija koronavirusa naneti veću ekonomski štetu SAD-u nego što se ranije očekivalo, upozoravajući na potencijalni katastrofalan pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju.

Tim ekonomista „Morgan Stenlija”, sa Elen Zentner na čelu, naveo je u izveštaju upućenom klijentima u nedelju, da sada predviđa pad američkog bruto domaćeg proizvoda od čak 30,1 odsto tromesečju april-jun, prenosi agencija „Blumberg”. To će podići stopu nezaposlenosti na prosečno 12,8 procenata u tom periodu, dodaje se u njihovom  izveštaju.

Analitičari „Goldman Saksa”, koje predvodi Jan Hacijus, objavili su da sada prognoziraju pad svetske privrede za oko 1,0 odsto u ovoj godini, što bi bilo čak više od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize. Oni su ranije već projektovali pad američke proizvodnje od 24 procenta u idućem kvartalu. Ove katastrofične prognoze dveju najvećih banaka na Volstritu pojačavaju strah od ekonomske depresije.

Analitičari „Morgan Stenlija” su u odvojenom saopštenju ipak naveli da bi trajniji privredni pad trebalo da bude izbegnut s obzirom na fiskalne i monetarne mere kojima kreatori politika u državama sveta reaguju na aktuelnu krizu. I „Morgan Stenli” i „Goldman Saks” predviđaju početak ekonomskog oporavka u trećem kvartalu , mada će situacija ostati izložena rizicima, dodaje „Blumberg”.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 23. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u