Njujork postaje najveće žarište u svetu, Španija pristiže crni rekord Italije

Trećina pozitivnih u SAD registrovana je u Njujorku, a virus se širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje

Jedan od hiljadu Njujorčana već je zaražen, što znači da se virus širi brže nego u Italiji i Iranu. Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus, od kojeg je širom sveta umrlo više od 16.500 ljudi, širi se pet puta brže nego u drugim delovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv koronavirusa, dr Debora Briks. Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, izuzetno posećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice. Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto. Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119. Od COVID-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Predsednik SAD naredio je slanje velikog kontingenta sredstava za zaštitu od koronavirusa (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rešenja. On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije leka za malariju i antibiotika, koja se pokazala uspešnom na drugim mestima u svetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade pre 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava. Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savetuje da ostanu kod kuće. Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.

 

Izvor Njujork tajms/Njujork post/RTS, 24. mart 2020.

 

ŠPANIJI PRETI SCENARIO GORI OD ITALIJANSKOG
U Španiji je prema novim podacima zabeleženo 514 novih smrtnih slučajeva u jednom danu. Broj umrlih sada je skoro 2.700. Ova zemlja, koja se svakim danom suočava sa većom katastrofom, beleži ukupno blizu 40.000 slučajeva koronavirusa. Zbog ovakve situacije, Madrid će zatražiti potpunu kontrolu kretanja. Policija će proveravati posebne dozvole za odlazak na posao.

Španski vojnici u ponedeljak su našli napuštene starije ljude, neke mrtve u krevetima u staračkim domovima pogođenim epidemijom koronavirusa, objavila je ministarka odbrane. Povećava se i broj zaraženih na globalnom nivou, te će on uskoro dostići 400.000.

KORONAVIRUS SE ŠIRI BRŽE I DALjE KROZ ŠPANIJU NEGO U ITALIJI
Španija je započela drugu nedelju potpunog zatvaranja na najgori mogući način. Ukupno 462 čoveka su umrla od epidemije koronavirusa u prva 24 sata, dok je u utorak objavljeno da je zabeleženo „rekordnih“ 514 žrtava. To su najveći dnevni porasti zabeležen do sada i potvrđuje stav stručnjaka da se Španija još nalazi u fazi rasta uticaja virusa i da će to još potrajati.

Stručnjaci smatraju da je to posledica činjenice da je „u Italiji mobilnost smanjena više kada su otkriveni prvi talasi zaraze, dok je u Španiji mobilnost bila vrlo velika čak i uoči proglašenja vanrednog stanja“. Drugi faktor je, verovatno, velika disperzija slučajeva „uvezenih iz Italije u danima pre otkrića lokalnih zaraza koja je bila intenzivnija i rasutiji od one koja se mogla dogoditi između Kine i Italije“.

Podaci pokazuju da je Španiji bilo potrebno samo tri dana da udvostruči 1.000 smrtnih slučajeva registrovanih u petak. Ni Kina ni Italija – dve najgore pogođene zemlje na svetu tokom ove pandemije – nisu imale takav rast broja preminulih. Štaviše, piše Pais, Španija beleži mnogo šire teritorijalno širenje epidemije u poređenju s Italijom.

U oba slučaja oko 90 odsto od prvih 100 smrtnih slučajeva viđeno je u tri regiona. U Italiji su to bili Lombardija, Emilija-Romanja i Veneto. U Španiji su se prve epidemije desile u Madridu, Baskiji-La Rioha i Aragonu. Ipak, u Italiji je više od 80 odsto od 6.000 dosadašnjih smrti zabeleženo u iste tri regije, dok je taj procenat u Španiji pao na 65 odsto i naglo je porastao broj slučajeva u Kataloniji i regionima Kastilja i Leon i Kastilja – La Manča. U manjem obimu ovaj porast je primećen i u regionu Valensija.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: Ira L. Black/Corbis via Getty Images

 

Izvor B92, 24. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u