Dačić: Našim medicinarima ne daju da se vrate iz EU, to nije normalno

„Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je danas nedostatak solidarnosti EU, navodeći primer zdravstvenih radnika kojima ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Dačić je, u jutarnjem programu TV Hepi, upitan za slučaj navodne krađe pomoći namenjene Italiji od strane Češke, rekao da je to pokazatelj licemerja i opredeljenja da moraju prvo da se brinu za sebe.

„Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose“, poručio je on.

Takođe se osvrnuo i na njegov boravak u Kini za vreme epidemije korona virusa u toj zemlji, rekavši da je taj narod disciplinovan. Ukazao je da je on shvatio situaciju na vreme, i da su ga tada napali mediji da je navodno uvredio Kinu kada je otkazao posetu, navodeći da će morati u karantin i našalio se da neće imati ko da potpiše izbornu listu. Tada, kako je rekao, mnogi u Srbiji su sa nonšalancijom gledali na situaciji i Kini.

Ukazao je da danas u Kinu ne može da ode nijedan stranac da ne ode u karantin, a kada je on bio rečeno mu je da je epidemija bila na vrhuncu i početku kraja. Kaže da je preneo predsedniku Aleksandru Vučiću ono što je video tamo, a to je planska organizacija života, u kojoj se znalo koliko ljudi iz fabrike ide na posao, a koliko mora da ostane kući.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Izvor Tanjug/NSPM, 25. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u