Epidemija u Njujorku „astronomska“, poziv građanima na samoizolaciju

Broj zaraženih koronavirusom u SAD rapidno raste, registrovano je više od 50.000 obolelih, a nešto više od 25.000 je u državi Njujork

Oko 60 odsto svih oboljenja u SAD registrovano je u državi i gradu Njujorku, zvaničnici pozvali sve koji su nedavno doputovali u grad da ostanu 14 dana u samoizolaciji. Broj zaraženih koronavirusom u SAD rapidno raste, registrovano je više od 50.000 obolelih, a nešto više od 25.000 je u državi Njujork, oko 16.000 u samom gradu od osam miliona stanovnika. U SAD su do utorka posle podne od COVID-19 preminule 704 osobe, a samo u državi Njujork 218.

Najviše zaraženih je u starosnoj dobi od 18 do 44 godine, 46 odsto, slede oni od 44 do 64 kojih je 33 odsto i 19 odsto starijih od 65. Muškaraca je 57 odsto, a starijih od 50 godina je ukupno 58 odsto. Vlasti su porast broja zaraženih nazvale „astronomskim“, od svih koji su nedavno doputovali u grad traži se da u samoizolaciji provedu 14 dana. Veliki problem je u Njujorčanima koji su zbog straha od virusa odlučili da napuste grad.

Odlaze na Long Ajlend, gde mnogi imaju vikendice, ali i na Floridu. Procenjuje se da jedan od hiljadu njih u sebi nosi virus, što može dodatno da raširi epidemiju u SAD. Epidemiolozi kažu da je broj zaraženih u Njujorku osam do deset puta veći nego u drugim delovima zemlje. Guverner države Njujork Endru Kuomo pozvao je Belu kuću da primeni Ukaz o odbrambenoj proizvodnji (Defence Production Act) kako bi naredili vanrednu proizvodnju respiratora. „Državi Njujork potrebno je 30.000 respiratora, a FEMA nam šalje 4.o00“, zavapio je Kuomo.

„Šta ja da radim sa 400 ventilatora kada mi treba 30.000? Da izaberem 26.000 ljudi koji će umreti zato što ste mi poslali samo 4.000 respiratora.“ Pojavio se i izveštaj po kome je baš Kuomo pre pet godina sprečio kupovinu više hiljada respiratora ocenjujući da to nije prioritet zdravstvenog sistema u državi. „Ne krivim ga ni za šta, ali ne bi trebalo ni on da govori o nama. Treba sam da se pobrine za svoje respiratore“, poručio je predsednik Tramp guverneru Njujorka.

Veruje se da su razlozi za brzo širenje virusa u Njujorku velika gustina stanovništva, ali i to što su se mnogi Njujorčani koji žive ili su boravili u Aziji vratili u grad kada je tamo počela epidemija. Neki od njih doneli su i koronavirus. Asošiejted pres javlja da po pretrpanim njujorškim bolnicama odzvanja kakofonija kašlja, da su kreveti ubačeni gde god je to moguće, a da je medicinsko osoblje već iscrpljeno iako epidemija nije ni blizu vrha.

Zdravstveni sistem je pred kolapsom, sve više je obolelih koji bi morali na intenzivnu negu, a tamo mesta nema. Jedan lekar rekao je za AP da su se pre samo nedelju dana smejali na mogućnost da im se dogodi ono što se događa u Italiji, a da sada baš takav scenario imaju. Guverner Kuomo rekao je da će vrh epidemije stići brže i da će biti mnogo viši nego što su oni predviđali. Prva procena bila je da je državi potrebno 110.000 kreveta, a sada je jasno da im treba najmanje 140.000, rekao je Kuomo. Škole u državi ne rade od 15. marta, nastava se odvija onlajn, a najavljena je i redukcija gradskog saobraćaja.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: Bennett Raglin/Getty Images 

 

Izvor Njujork tajms/AP/RTS, 25. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u