Oglasio se Kurti: Srušen sam zbog Grenela i razgraničenja

„Svrha izglasavanja nepoverenja nije bilo svrgavanje vlade, već slabljenje vlade. A to je podstakla poruka Grenela“

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, u reakciji na obaranje svoje vlade, rekao da je to bio neophodan pad zarad potrebnog uzdizanja, jer će posle toga pobediti. „Dakle, budućnost je naša, dok ćemo izbeći tragediju“ , napisao je Kurti na Fejsbuku. Rekao je da je dobro da se jučerašnja sednica parlamenta Kosova dobro zapamti, a da će njegov pokret Samoopredeljenje ipak pobediti.

„Ova Skupština ne veruje ovoj Vladi jer je podložna svakoj vlasti kao takvoj. Tačno je sinoć rekao profesor Enver Hasani nepoverenje je bilo konjunkturno. Kada demokratsko predstavljanje padne pod političkom konjunkturom, otuđenje postaje norma“, napisao je Kurti. „Svrha izglasavanja nepoverenja nije bilo svrgavanje vlade, već slabljenje vlade. A to je podstakla poruka (izaslanika SAD Ričarda) Grenela: na Kosovu je preko 80 poslanika spremnih da rizikuju živote građana samo da prođe predsednička razmena (teritorija)“, naveo je Kurti.

Rekao je da će nastaviti da radi kao šef vlade u ostavci, koja je na dužnosti, a ne kao predvodnik neke vanredne „prinudne vlade“. „Prvo se moramo zajedno boriti protiv pandemije COVID-19. Iznad svega, budimo uz narod, govoreći im da je Kosovo naš dom“, napisao je Kurti. Skupština Kosova je sinoć sa 82 glasa za, 32 protiv i 1 uzdržanim glasom opozvala Vladu Kurti. Zahtev za opoziv je podneo DSK koji je bio koalicioni partner vlade.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Laura Hasani/Files

 

Izvor Beta/B92, 26. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u