U Srbiji sedam preminulih, 457 zaraženih od koronavirusa

U Srbiji je potvrđeno još 73 zaraženih, tako da je ukupan broj 457 slučajeva koronavirusa, saopšteno je na zvaničnom sajtu posvećenom COVID-19

U Srbiji je preminula još jedna osoba zaražena virusom korona, čime se broj preminulih popeo na sedam. Preminula je žena od 48 godina koja je bila smeštena u Kliničko bolničkom centru „Dragiša Mišović“, saopštila je na konferenciji za novinare Verica jovanović iz Insituta za javno zdravlje „Batut“.

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen virus COVID-19. „Danas je težak dan, zabeležena su tri smrtna ishoda“, rekla je Jovanović. Ona je saopštila i da je u Srbiji registrovano 73 novoobolelih, od kojih je 47 hospitalizovano. Ukupan broj registrovanih zaraženih osoba u Srbiji sada je 457.

POTREBNA GVOZDENA DISCIPLINA
Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da će kraj ove nedelje i sledeća sedmica biti izuzetno teške i da se očekuje porast broja umrlih i zaraženih. „Potrebno je imati gvozdenu disciplinu“, rekao je Tiodorović On je kazao da ovog trenutka nije potreban totalni karantin gradova, ali da ako svi ne shvate situaciju ozbiljno i ne budemo odgovorni, doći ćemo do toga.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da će deca koja zahtevaju lečenje biti smeštena na pedijatrijskom delu u KBC „Dragiša Mišović“. “Zdravstveni sistem je od početka predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju infekciju, koja zahtevaju lečenje, a to su pedijatrijski kapaciteti bolnice Dragiša Mišović”, rekao je Stevanović.

On je naveo da uvek postoje izuzeci, da su kompletne porodice inficirane, te da će se, ako niko od članova ne zahteva posebno lečenje praviti izuzeci, kako bi se porodici omogućila modifikacija smeštaja u adekvatnim uslovima, kako bi ostali zajedno.

Verica Jovanović je ponovila stavove stručnjaka da je preventiva najvažnija u zaustavljanju daljeg širenja korona virusa. Kazala je da je situacija teška i u drugim zemljama i da država može samo uz podršku građana i poštovanje svih mera da suzbije virus.

„Molim vas za pomoć, poštujte sve preporuke zdravstvenog sektora, a pre svega držite distancu, kako među svojima najbližima, tako i u radnom okruženju“, rekla je Jovanović. Ona je apelovala na sve građane, a posebno na penzionere, da ne izlaze na ulicu i da poštuju mere vlade kako ne bi doveli svoje i tuđe živote u rizik.

 

Izvor Sputnjik, 26. mart 2020.

 

REGISTROVANO JOŠ 73 ZARAŽENIH, UKUPNO 457 ZARAŽENIH
U Srbiji je potvrđeno još 73 zaraženih, tako da je ukupan broj 457 slučajeva koronavirusa, saopšteno je na zvaničnom sajtu COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja od juče u 15.00 sati do danas u to vreme, testirani su uzorci 295 osoba, od kojih je 73 bilo pozitivno, a 222 negativno. Do 15 časova na Torlaku su testirane 1456 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Danas je objavljeno i da su preminula još tri pacijenta od COVID-19.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Tanjug/RTV, 26. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u