Salvini: EU je leglo zmija i šakala, razmislićemo o napuštanju

„Prvo ćemo pobediti virus, a onda ćemo razmisliti o Evropi. Ako bude potrebno, oprostićemo se i nećemo reći ni hvala”

Lider najpopularnije italijanske političke stranke Liga i bivši potpredsednik Vlade Mateo Salvini kritikovao je EU zbog toga što odugovlači sa donošenjem mera u cilju prevazilaženja posledica pandemije virusa korona, a čak je zapretio da će zemlja izaći iz EU, prenosi portal Afaritalijani.

„To je ludost. Evropi treba još 15 dana da odluči šta da čini i kome i kako da pomogne, ako uopšte i bude pomagala, i to u vanrednim uslovima. Ljudi danas umiru od upale pluća, a sutra će možda umirati od nemaštine”, rekao je političar.

Govoreći o ozbiljnim protivrečnostima unutar Evropske unije, kada je reč o merama za prevazilaženje posledica pandemije, Salvini je izjavio da „to uopšte nije ‘unija’ nego leglo zmija i šakala”.

„Prvo ćemo pobediti virus, a onda ćemo razmisliti o Evropi. Ako bude potrebno, oprostićemo se i nećemo reći ni hvala”, prokomentarisao je on.

Dan ranije je objavljeno da je italijanski premijer Đuzepe Konte, tokom onlajn konferencije 27 lidera EU, odbacio nacrt konačnog dokumenta o merama prevazilaženja posledica pandemije virusa korona. On je dao kolegama rok od 10 dana da pronađu adekvatno rešenje, koje odgovora vanrednoj situaciji.

Premijer je tom prilikom izjavio da metode, koje je EU ranije razvila i koje se odnose na finansijsku i ekonomsku politiku pojedinačnih zemalja, nisu pogodne za reagovanje na aktuelne izazove.

Italija je krajem prošle nedelje prestigla Kinu po broju žrtava od virusa korona. Prema poslednjim podacima, u Italiji je trenutno od virusa obolelo više od 80.000 ljudi, a umrlo je 8.165 osoba.

 

Izvor Sputnjik, 27. mart 2020. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u