Severna Makedonija zvanično ušla u NATO

Američki Stejt department pozdravio je 30. državu članicu i dodao da će makedonska zastava biti podignuta u Briselu u ponedeljak

Severna Makedonija zvanično je postala trideseta članica NATO-a, njena zastava prvi put će biti podignuta u sedištu Alijanse 30. marta, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, članstvo Severne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe ovoj organizacioji.

„Članstvo Severne Makedonije u NATO-u vodiće boljoj integraciji, demokratiji i bezbednosti u celom regionu. Članstvo Severne Makedonije takođe potvrđuje da vrata ostaju otvorena za sve ostale zemlje koje žele i mogu da sprovedu reforme potrebne za postizanje NATO standarda „, rekao je Pompeo.

On je takođe rekao da će SAD uvek poštovati povelju NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica, prenose mediji u Severnoj Makedoniji.

Podsetimo, parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma.

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO.

Neposredno pre glasanja je predsedavajući parlamenta Taljat Džaferi podsetio da „put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak“ i simbolično čestitao ulazak u Severnoatlantsku alijansu.

„Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja doneo odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rešenost za pozicioniranje države u Alijansi“,  rekao je tada Džaferi.

Američki Stejt department pozdravio je 30. državu članicu i dodao da će makedonska zastava biti podignuta u Briselu u ponedeljak.

 

Foto: novum.ba

 

Izvor RTS, 27. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u