Marin le Pen: EU je žrtva virusa, moramo preispitati prioritete

„Italija u ovom momentu dobija više podrške od Rusije i Kube, nego od EU, koja je objektivno uzrok svega, i ona je prva žrtva virusa“

Francuske vlasti su sa velikim zakašnjenjem počele aktivno da se bore protiv pandemije virusa korona, a pritom se ispostavilo da su mnogi njihovi potezi pogrešni, izjavila je liderka francuske partije „Nacionalno ujedinjenje“ za list Figaro i dodala da je EU u krizi odigrala ulogu, koja je „fatalna“ za zemlje-članice.

„Strategija koju je odabrala vlada ne samo da je zakasnila, nego je i pogrešna. Činjenica da je bolest pogodila Italiju deset dana prije nas, nije nam pomogla. Takođe smo propustili pravi trenutak za sprovođenje masovnog testiranja. Tada je trebalo testirati sve! To bi omogućilo ljudima da se samoizoluju i da ne zaraze svoje bližnje“, istakla je Le Pen.

On je takođe dodala da vlasti nisu uspjele da na vrijeme obezbijede medicinske maske onima kojima su bile nužno potrebne – prodavcima, policiji, medicinarima, kao i radnicima u pogrebnom zavodu i laborantima, a nakon toga i svim stanovnicima. Prema njenim riječima, iako će se odluke vlade moći ocijeniti tek nakon završetka krize, već sad je jasno da su počeli da djeluju sa velikim zakašnjenjem. Kako je istakla, komitet, koji će biti zadužen za koordinaciju između različitih departmana u borbi protiv virusa formiran je tek 17. marta, odnosno „dva mjeseca kasnije, nego što je trebalo“.

Ona se osvrnula i na ulogu EU u cijeloj situaciji, rekavši da Evropska unija nije pružila Francuskoj nikakvu pomoć u borbi protiv virusa korona, i da je u suštini odigrala „fatalnu“ ulogu u pandemiji. „Prvi nalog koji je Brisel izdao zemljama-članicama za vrijeme pandemije bio je da ni u kom slučaju ne ograničavaju kretanje građana. Evropska unija je u velikoj mjeri odgovorna za širenje bolesti u ovim razmjerama. Pritom je djelovala isključivo iz ideoloških razloga“, ističe francuska političarka.

Ona podsjeća da je pre nekoliko dana Sjevernoj Makedoniji i Albaniji dato zeleno svijetlo za pristupanje Uniji, što pokazuje kakvi su prioriteti Brisela. „EU želi da nastavi da se širi, priključujući i zemlje koje će, kako je svima poznato, praviti ozbiljne probleme. Italija u ovom momentu dobija više podrške od Rusije i Kube, nego od EU, koja je objektivno uzrok svega, i ona je prva žrtva virusa“, konstatuje Le Pen. Ona zaključuje da će pandemija „otvoriti oči“ francuskoj javnosti, i da će uvidjeti greške vlade i omogućiti Francuskoj da preispita nacionalne prioritete.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor IN4S, 30. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u