EU usred krize pronašla neprijatelja: Viktor Orban

Ministar spoljnih poslova Luksemburga izjavio je da se u EU pojavila „diktatorska vlada“ kakvu ima Mađarska, i da je treba „poslati u politički karantin“

Mađarska i njen premijer Viktor Orban našli su se na udaru Evropske unije koji i nije iznenađujući. Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je – imajući u vidu mađarski zakon o vanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa koji je Orbanu privremeno dao svu vlast u zemlji – da se usred EU pojavila „diktatorska vlada“.

U intervjuu nemačkom listu Velt rekao je da takvu vladu sada ima Mađarska koju bi zbog toga trebalo „poslati u politički karantin“. Naglasio je da je u Mađarskoj sa zavođenjem vanrednog stanja „zloupotrebljena epidemija virusa“. I otišao znatno dalje: „Predstavnike mađarske vlade više ne treba puštati da sede za stolom za kojim se okupljaju predstavnici evropskih institucija. Predstavnike Mađarske treba isključiti iz saveta ministara zemalja EU“.

Na Mađarsku se obrušio i predsedavajući Evropskog parlamenta David Sasoli: „Nikome nije dozvoljeno da koristi pandemiju za ukidanje naših sloboda. Osnovne vrednosti Evropske unije moraju se čuvati. Zato svi parlamenti unutar EU moraju biti otvoreni, a mediji – slobodni“. Predsednica Evropske komisije – Ursula fon der Lajen – bila je suzdržanija.

Ne pominjući posebno Mađarsku, upozorila je da u svim zemljama EU da vanredne mere povodom pandemije moraju biti „srazmerne realnoj težini situacije“. Evroposlanik iz partije Angele Merkel – Denis Ratke – javno je, u međuvremenu, zatražio da Orbanova partija (Fides) bude isključena iz Evropske narodne partije koja ima najveću poslaničku grupu u EP. On je naglasio da se popust – kada su u pitanju vladavina prava i demokratija – „ne sme davati ni partijskim prijateljima“. Mađarska ima trenutno 525 zaraženih koronavirusom i 20 umrlih.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: MTI Zoltan Mathe/Pool via REUTERS/File Photo

 

Izvor Intermagazin, 02. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u