Predsednica Evropske komisije se izvinila Italijanima

„Izvinjavam se, mi smo s vama”, naslov je pisma koje je čelnica EK uputila Italijanima koje je objavljeno danas u italijanskim medijima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izvinila se Italiji zbog zakasnele reakcije Evropske unije u pandemiji koronavirusa. „Izvinjavam se, mi smo s vama”, naslov je pisma koje je čelnica EK uputila Italijanima koje je objavljeno danas u italijanskim medijima.

„Danas se Evropa mobiliše da bi bila uz Italiju. Ali to nije uvek bio slučaj”, priznaje ona u tekstu u Republici, prenosi index.hr. Italijani su bili ljuti jer su im i Francuska i Nemačka odbile da pošalju zaštitnu medicinsku opremu.

Osećaj napuštenosti pojačao se kada su Nemačka i Holandija odbile poziv na zajednički evropski instrument duga, tzv. koronaobveznice. „Treba priznati da su na početku krize kada je trebalo dati zajednički evropski odgovor, mnogi mislili samo na svoje vlastite nacionalne probleme”, napisala je Fon der Lajen.

U međuvremenu je, kako je naglasila, Evropa promenila dinamiku. Najavila je da će Unija uspostaviti fond od 100 milijardi evra za finansiranje plata radnicima sa smanjenim radnim vremenom. Takođe je naglasila da 25 zemalja EU sada šalje milione maski Italiji i Španiji, prenosi Tanjug.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Francois Lenoir/Pool

 

Izvor Politika, 02. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u