Zaharova: Blokiranje srpskog portala vostok.rs na Fejsbuku je antiruska cenzura

„Činjenica je da je blokada portala VOSTOK.RS usledila nakon objavljivanja materijala posvećenih godišnjici početka NATO agresije"

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, Marija Zaharova, nazvala je blokiranje srpskog portala VOSTOK.RS od strane Fejsbuka manifestacijom političke cenzure sa antiruskom konotacijom.

Zaharova je dodala da je portal blokiran nakon što su na njemu objavljeni materijali posvećeni godišnjici početka NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine. Prema Zaharovoj, ova činjenica „sugeriše da ta slučajnost nije slučajna“.

„Takođe smo obratili pažnju na blokadu portala VOSTOK.RS na društvenoj mreži Fejsbuk, koji je poznat po tome što koristi ruske izvore vesti. Razlog za sankcije nije jasan. Formulisan je kao kršenje pravila društvene mreže, ali je činjenica da je blokada usledila nakon objavljivanja na ovom informativnom izvoru materijala posvećenih godišnjici početka NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, što ukazuje da ova `slučajnost` nije slučajnost.“, rekla je Zaharova.

„Očigledno, neki administratori, zaposleni odgovorni za moderiranje i cenzurisanje društvenih mreža, posebno Fejsbuka, ne vole podsećanja na tragične događaje od pre 20 godina i sramnu ulogu onih zemalja koje su izvršile agresiju na suverenu državu. Sve je to prošlo „tiho“, s obzirom na to da je sada glavni fokus publike zaokupljen vestima o koronavirusu i borbi protiv pandemije. Ali ovo je, naravno, još jedna manifestacija kršenja slobode govora i političke cenzure sa dobro vidljivim antiruskim konotacijama.“, naglasila je Zaharova.

Zaharova je dodala, da uprkos kada čovečanstvo pokušava da savlada pandemiju koronavirusa, da neke strukture koriste nedostojne trikove.

„Naravno, ne raduje to, što čak i tokom najtežih iskušenja, kada čovečanstvo pokušava da savlada zajedničkog neprijatelja u slučaju pandemije, brojne politički angažovane strukture, uključujući medije i komunikacije, koriste takve nedostojne trikove da bi cenzurisali vesti, iako bi sada morali da rade potpuno drugačije stvari.“, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Podsetimo, objavljivanje sa adrese portala VOSTOK.RS na Fejsbuku je zabranjeno 25. marta, te su sve objave na Fejsbuk stranici portala obrisane, kao i objave drugih korisnika sa adrese sajta. Zabrana objavljivanja ukinuta je danas, 02. marta, te su vraćene sve prethodne objave.

U avgustu 2019. godine portal Vostok su napali nepoznati hakeri koji su tražili da se promeni uređivačka politika ili prestane sa radom. Takođe, 2017. godine Savet NATO-a, kao i Parlament EU su uvrstili portal Vostok na spisak „propagandnih resursa“ Kremlja u Srbiji.

 

Izvor vostok.rs, 2. april 2020.

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u