U Rusiji za organizaciju skupova finansiranih spolja do 10 godina zatvora?

U Rusiji pokrenuta inicijativa da ključni akteri političkih manifestacija finansiranih iz inostranstva mogu da budu osuđeni do deset godina zatvora

Grupa poslanika Državne Dume – donjeg doma parlamenta Rusije – pokrenula je `zakonodavnu inicijativu` da se u zakon o odgovornosti za strano finansiranje političkih aktivnosti uključi `otežavajuća okolnost`.

Jedan od podnosilaca inicijative, član dumskog odbora za zakonodavstvo Jevgenij Marčenko, otkrio je da on i njegove kolege predlažu da se stvori zakonska mogućnost da ključni akteri političkih manifestacija finansiranih iz inostranstva – ukoliko na njima dođe do masovnih nemira, sukoba i nasilja – mogu da budu osuđeni do deset godina zatvora.

Marčenkova grupa podnela je nacrt zakona kojim je predloženo uspostavljanje dodatnih osnova za likvidaciju političkih stranaka, u kojem se posebno razrađuje mogućnost da su stranke, njihove izborne kampanje i kandidati finansirani iz inostranstva. Tim nacrtom su inicirali uvođenje zatvorske kazne za funkcionere stranaka koje primaju finansijska sredstava iz inostranstva.

Marčenko posebno naglašava: „Želimo uvođenje krivične odgovornosti za strano finansiranje političkih aktivnosti, sa mogućom osudom do pet godina zatvora. A ako je postojalo strano finansiranje, pa još došlo do nereda i nasilja – do deset godina zatvora“.

 

Naslovna fotografija: Maxim Shemetov/Reuters

 

Izvor Fakti, 07. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u