Vladavina medijske laži

Dospeli smo bukvalno do dna medijske septičke jame. Koliko je ona duboka i kakvim je sadržajem ispunjena, uverio sam se ovih dana i na ličnom primeru

Mediji su odavno postali centralna politička arena. Dopiru do velikog broja građana i često se orijentišu prema onima koji su u obrazovnom i mentalnom pogledu na dnu društvene lestvice. Otuda su u fokusu medijskog delovanja ekstremno niske strasti, a u cilju njihove zloupotrebe masovno se koriste poluistine, spinovi, pa i potpune laži.

Sve to je prisutno i u zemljama sa mnogo dužom demokratskom tradicijom od naše. No, kod nas se na takav komunikacioni model nadovezuje i niska politička kultura, vrlo ograničena demokratija i umnogome još živo totalitarno nasleđe. I to kako kod značajnog dela stanovništva, tako i kod njegovih političkih predvodnika.

Ukratko, u globalnim razmerama stvari stoje loše, ali mi imamo nešto još gore i crnje od toga. Tako je bilo i pre opšteg medijskog, pa i sistemskog„ludila“ koje je zavladalo sa širenjem epidemije koronavirusa (stvarnim ili propagandno predimenzioniranim, da ne ulazimo sada u to pitanje) i prizemnim političkim nadigravanjima oko njega.

Kada je ono (to opšte „ludilo“) nastupilo dospeli smo bukvalno do dna medijske septičke jame. Koliko je ona duboka i kakvim je sadržajem ispunjena, uverio sam se ovih dana i na ličnom primeru . U pitanju je gostovanje u jutarnjem programu jedne beogradske televizije bliske aktuelnoj vlasti.

Tada sam govorio o poplavi medijskih laži i dezinformacija koje po pravilu nastupaju u kriznim situacijama. Istakao sam, između ostalog, da sve to koriste i vlast i opozicija (dovoljno je nakratko pogledati medije naklonjene jednoj ili drugoj strani da bi se sagledale razmere svega toga). Svi, ili skoro svi, politički zloupotrebljavaju čitavu situaciju. Opozicija je koristi da diskredituje vlast, a vlast je forsirano upotrebljava kao bi ocrnjivala opoziciju.

Dragomir Anđelković daje izjavu za medije (Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Niko tu nije nevin! U sličnom duhu je prošlo celokupno moje gostovanje, uz profesionalno vođenje razgovora od strane novinarki. Na osnovu jednog dela razgovora je napravljen i korektan prilog za vesti. Polazeći od okvira u kojima rade novinari, nemam šta tu da prigovorim. Prilog je potom stavljen na Jutjub, i tu počinje potpuna prevara. Propraćen je tekstom koji je ispunjen neistinama. Primer je lažne vesti koju osuđuje!

U njemu doslovno stoji: „Lažne vesti, koje poslednjih dana plasiraju predstavnici dela opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju, oduvek su bile deo propagandnog rata, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković. U današnje, moderno doba, kaže naš sagovornik, one su, zahvaljujući društvenim mrežama, postale još opasnije oružje“.

Još jednom da ponovim: u gostovanju u jutarnjem programu, niti u prilogu nastalom na osnovu njega, ne pominje se, direktno ili indirektno, ni Savez za Srbiju, niti propagandni rat protiv vlasti. Govorio sam, i to uzgred (ključna tema je bila uloga Rusije u suzbijanju virusa), o neadekvatnom ponašanju naših dominantnih političkih aktera, bili oni u vlasti ili u opoziciji, u okolnostima kada je uvedeno vanredno stanje.

Ni manje, ni više od toga. Mislim da sada nije bitan ni SzS ni SNS, već stabilnost države i sigurnost građana, te da što pre i sa što manjim posledicama izađemo iz neprijatne situacije u kojoj se nalazimo. Kao i to da u haosu koji vlada oko nas, sada kada imamo šansu da počnemo da popravljamo ranije napravljene (geo)politike greške, klatno dodatno ne ode u pogrešnom pravcu.

Sve drugo, gore citirano, od reči do reči je izmišljeno, bez obzira što se tekst nadovezuje na prilog iz koga se to očas posla jasno vidi i čuje. I ranije sam se, tokom već punih petnaest godina medijskog rada, susretao sa raznim zloupotrebama, ali ovo je i za mene nešto novo. Valjda su se ljudi totalitarne svesti i navika sada potpuno opustili i pomislili da je, ako su deo sistema, za njih baš sve postalo dopušteno. Samo neka oni kojima služe ne zaborave da se takve stvari, vrlo često, vrate kao bumerang!

 

Dragomir Anđelković je istoričar, politički analitičar i kolumnista nedeljnika Pečat. Ekskluzivno za Novi Standard.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Novi Standard

Politika
Pratite nas na YouTube-u