Šef EU za nauku podneo ostavku zbog lošeg odgovora Unije na koronavirus

„Došao sam u Evropsko istraživačko veće kao žestoki pristalica EU, ali je kriza uzrokovana koronavirusom promenila moje stavove“, rekao je prof. Ferari

Predsednik Evropskog istraživačkog veća (ERC), vodeće naučne institucije Evropske unije, podneo je ostavku jer smatra da EU nije uradila dovoljno u borbi protiv pandemije koronavirusa. Profesor Mauro Ferari, koji je svoj četvorogodišnji mandat započeo prvog januara, nije uspeo da uveri Brisel da osnuje obimni naučni program za borbu protiv COVID-19 zbog čega je podneo ostavku predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

– Izuzetno sam razočaran evropskim odgovorom na COVID-19. Došao sam u Evropsko istraživačko veće kao žestoki pristalica EU, ali je kriza uzrokovana koronavirusom promenila moje stavove iako ideale međunarodne saradnje i dalje sa entuzijazmom podržavam – rekao je Ferari novinarima FT-a.

Evropski istraživački centar je osnovan 2007. godine sa ciljem da finansira najbolje evropske naučnike. Jedna je od najprestižnijih svetskih agencija za finansiranje sa budžetom od oko dve milijarde evra godišnje. Ferari, koji je inače stručnjak za nanomedicinu i rak, rekao je da je njegov sukob sa Evropskom komisijom započeo još početkom marta jer je tada „postalo očigledno da bi pandemija mogla da postane tragedija neviđenih razmera”.

Tada je predložio osnivanje posebnog programa Evropskog istraživačkog veća za borbu protiv koronavirusa jer je smatrao da u takvim trenucima najboljim naučnicima na svetu treba pružiti resurse i mogućnost za borbu protiv pandemije kroz „nove lekove, nove vakcine, nove dijagnostičke instrumente, novi dinamički pristup naučno zasnovanog ponašanja koji će zameniti često improvizovane intuicije političkih lidera”, rekao je.

Ali naučno veče ERC-a, njegovo upravljačko telo, jednoglasno je odbilo tu ideju navodeći kao razlog da je zadatak ERC-a da finansira istraživanja „odozdo prema gore” koja su predložili naučnici, a ne veće programe „odozgo prema dole” sa ciljevima postavljenim od strane čelnika EU. Ferari je tvrdio da se naučna administracija preterano brine o razlikama među istraživanjima, zato je dobio drugu priliku kada ga je Ursula fon der Lajen pitala za mišljenje o rešavanju pandemije.

– Sama činjenica da sam direktno radio sa njom stvorila je unutrašnju političku grmljavinu – rekao je Ferari. Jer predlog je tada prosleđen različitim slojevima administracije Evropske komisije „gde verujem da se raspadao”, rekao je. Zvaničnici EU rekli su da se ostali članovi naučnog veća ERC-a nisu saglasili sa idejom profesora Ferarija da se telo usmeri na kratkoročni pandemijki odgovor, tvrdeći da su druge strukture EU bolje raspoložive za to. Komisija je bezuspešno pokušavala da posreduje u rešenju.

Potparol Evropske komisije izjavio je, a prenosi Jutarnji list, da planiraju da što pre potraže zamenu. Objasnio je da 50 trenutnih ili dovršenih projekata Evropskog istraživačkog veća doprinosi reakciji na pandemiju koronavirusa. Ostale naučne mere na nivou EU uključuju potporu za 18 hitnih istraživačkih i razvojnih projekata i finansijsku podršku nemačkoj kompaniji CureVac za pronalaženje vakcine.

Ferari se požalio i na potpuni nedostatak koordinacije zdravstvenih politika među državama članicama, neprestano protivljenje inicijativama za finansijsku podršku i sveprisutno jednostrano zatvaranje granica u Evropskoj uniji. Pandemija koronavirusa izaziva veliku napetost unutar bloka posebno zbog kritika da neke zemlje Evropske unije nisu pokazale solidarnost prema onima koje su najteže pogođene.

Ferari, koji je ostao vanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta Vašington u Sijetlu, otkrio je da će sada pokušati da uspostavi međunarodnu istraživačku inicijativu za borbu protiv koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Naslovna fotografija: Pier Marco Tacca/Getty Images

 

Izvor Politika, 08. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u