Svetska banka: BDP Srbije će pasti 0.5, a Hrvatske 6.2 odsto

Svetska banka prognozira da će BDP Srbije u 2020. zabeležiti pad od 0,5 procenata, što je znatno manje od pada koji predviđa za Evropu

Ažurirani podaci Svetske banke, nakon proglašenja pandemije koronavirusa, ukazuju da je Hrvatska na putu duboke recesije. Procenjuje se da će hrvatski bruto domaći proizvod ove godine pasti na minus 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad devet posto. Svetska banka očekuje da bi ove godine deficit budžeta u Hrvatskoj mogao dostići osam odsto BDP-a, a javni dug gotovo 84 posto BDP-a.

„Negativna kretanja s početka godine značajno su izmenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dostignut nivo BDP-a pre krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije”, podaci su Svetske banke.

Procenjuje se takođe da će hrvatski turizam i izvoz roba biti teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, pre svega u Italiji, ali i u ostatku evrozone. U Svetskoj banci pretpostavljaju da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, a procenjuju da bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6 posto.

Očekuju i da će se smanjiti fiskalni deficit, s ukidanjem mera pomoći i ubrzavanjem privrednog rasta, ali bez dodatne konsolidacije, deficit će ostati na visokom nivou. U Svetskoj banci procenjuju da će hrvatski budžetski deficit u 2021. biti 6,4 posto.

Istovremeno, Svetska banka prognozira da će bruto domaći proizvod Srbije u 2020. godini zabeležiti pad od 0,5 procenata zbog negativnih efekata pandemije koronavirusa na ekonomsku aktivnost, što je znatno manje od pada koji predviđa za Evropu i neke zemlje u regionu, prenosi Tanjug.

U ažuriranom prolećnom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i centralnu Aziju, objavljenom na veb sajtu Svetske banke, procenjuje se da će evropska privreda pasti u recesiju u rasponu između minus 2,8 i minus 4,4 procenta.

 

Naslovna fotografija: Per-Anders Pettersson/ Getty Images

 

Izvor Politika, 09. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u