U Bugarskoj će za Vasrks u crkvu moći da ide „samo onaj ko ima veliku potrebu“

Bugarski premijer Bojko Borisov i poglavar Bugarske pravoslavne crkve patrijarh Neofit dogovorili su se o merama predostrožnosti tokom Vaskrsa zbog epidemije virusa korone

Bugarski premijer Bojko Borisov i poglavar Bugarske pravoslavne crkve patrijarh Neofit dogovorili su se o merama predostrožnosti tokom Vaskrsa zbog epidemije virusa korone. Šef bugarske države je izrazio bojazan da bi zbog masovnog okupljanja ljudi za vreme Vaskrsa moglo doći do značajnog povećanja broja zaraženih. „Sa jedne starne smo zabranili posete parkovima, zabranili ljudima da idu na planine, a sada ako ih pustimo da masovno izađu, strah me je da ne dođe do velike zaraze“, objasnio je premijer Bugarske.

Kako su saopštili u Svetom sinodu, mnogi imaju potrebnu da idu u crkvu. Premijer je kazao da će crkve nastaviti da vrše liturgije, zvona će zvoniti, dok su svi sveštenici preuzeli obavezu da osiguravaju visok stepen higijene i da vernici poštuju bezbednu distancu. Za vreme praznika će to pratiti policija. „Neka idu u Crkvu samo oni koji imaju veliku potrebu za tim“, naglasio je Radev.

 

Naslovna fotografija: skyewalkers.com

 

Izvor Sputnjik, 09. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u