Dačić: Očekivali smo da pomoć EU bude veća i da brže stigne

„EU je poslala onoliko pomoći Srbiji koliko je mogla i onda kada je bila u stanju. Da li smo očekivali više, a naročito da li smo očekivali brže, iskreno – jesmo“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji (EU) na pomoći koja je stigla nakon izbijanja pandemije koronavirusa, ali da je Beograd očekivao da ta pomoć bude veća i da brže stigne.

„EU je poslala onoliko pomoći Srbiji koliko je mogla i onda kada je bila u stanju da tu pomoć uputi, i na tome smo zahvalni. Da li smo očekivali više, a naročito da li smo očekivali brže, iskreno – jesmo“, rekao je Dačić za Večernje novosti. On je rekao da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo ima mnoge obaveze prema EU koje ispunjava i to joj daje puno pravo da očekuje da je EU tretira kao svog člana u teškim trenucima.

„Naša politika prema EU se ne menja, članstvo je i dalje prioritet, jer je to u najboljem interesu Srbije. Ali period posle ove krize biće i period preispitivanja kako funkcioniše Unija, i to će učiniti mnoge njene članice, naravno i Srbija će u tome učestvovati kao strana zainteresovana za budućnost i bolje funkcionisanje EU“, rekao je on.

Dačić je rekao da i sama EU među svojim sadašnjim članicama ima mnogo problema da održi poverenje u vrednosti na kojima je napravljena, jer se snaga tih vrednosti najbolje testira u kriznim situacijama. „Ovo nije prva kriza u kojoj je EU prešla preko svojih temeljnih načela, setite se samo migrantske krize 2015. godine kada su jedna po jedna članica zatvarale svoje granice, rušeći sporazume o slobodi kretanja i prihvatanju azilanata. Srbija je i tada bila mnogo veći Evropljanin od mnogih u EU, a i sada je“, rekao je Dačić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Beta/Večernje novosti/N1, 08. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u