Mitropolit Amfilohije priveden „na informativni razgovor“

Osim njega privedeni su i sveštenici koji su bili u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici – Mirčeta Šljivančanin, Velibor Džomić i Branko Vujačić

Više sveštenika i građana dovedeno je u Centar bezbednosti Podgorica radi prikupljanja obaveštenja o okolnostima okupljanja ispred verskih objekata, rečeno je Vijestima iz Uprave policije. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je Vijestima nezvanično potvrđeno da je među njima bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Rečeno je da je Amfilohije služio liturgiju u crkvi u podgoričkom naselju Zlatica, javlja RTS. Osim njega privedeni su i sveštenici koji su bili u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici – Mirčeta Šljivančanin, Velibor Džomić i Branko Vujačić.

Iz Uprave policije su poručili da niko nije uhapšen, već da je Amfilohije doveden ili pozvan na informativni razgovor. „Više sveštenika i građana dovedeno je danas u CB u svojstvu građana da daju izjave na okolnosti okupljanja kod verskih objekata”, rečeno je za RTCG nezvanično iz policije.

MILAČIĆ PRIVEDEN ISPRED HRAMA HRISTOVOG VASKRSENjA
Opoziciona crnogorska stranka Prava Crna Gora saopštila je da je jutros ispred podgoričkog Hrama Hristovog Vaskrsenja priveden njen predsednik Marko Milačić zbog, kako je navedeno, kršenja naredbe o zabrani kretanja, uprkos tome što, kako ističu, u tom momentu ograničenje kretanja nije bilo na snazi.

Milačić je, nakon što su ga pripadnici Uprave crnogorske policije legitimisali, obavešten da će biti priveden u Centar bezbednosti Podgorica zbog navodnog kršenja naredbe. Stranka podseća da je odlukom Nacionalnog koordinacionog tela Crne Gore 22. marta određeno da se u verskim objektima obredi obavljaju bez prisustva vernika, ali ističe da „nijednom naredbom nije određeno da vernici ne smeju prolaziti pored verskih objekata”, prenosi Tanjug.

„Prava Crna Gora najoštrije osuđuje nezakonito privođenje Marka Milačića i poziva međunarodne institucije da spreče neustavno ponašanje represivnih organa crnogorske vlasti”, stoji u saopštenju.

 

Izvor Politika, 12. april 2020.

 

MITROPOLIT ODRŽAO ČAS VERONAUKE U POLICIJI
Poslije redovne službe na Zlatici mitropolit Amfilohije je održao čas vjeronauke u stanici policije na njihovo insistiranje. Ovim ironičnim rečima otac Gojko Perović potvrdio je da je danas crnogorska policija privela mitropolita Amfilohija na informativni razgovor.

„Privođenje mitropolita Amfilohija na informativni razgovor je za svaku osudu. Nije nam jasno po kojim aršinima postupa crnogorska policija, i da li ih uopšte ima? Dok se na drugim javnim mjestima ovih dana, ispred pekara, na pijacama i gradilištima okuplja puno veći broj naroda…nego ispred pravoslavnih hramova (jer mi sveštenici poštujemo propise i ne pozivamo narod) policija privodi mitropolita zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa sveštenicima i pojcima. Ne želimo da dižemo tenzije. Danas je lijepi praznik pun Božije blagodati – ali ovo je nečuveno!“, rekao je Gojko Perović za Sputnjik.

Umjesto dijaloga i dogovora koji tražimo od početka ovih vanrednih mjera imamo privođenje čovjeka sa najpoštovanijim zvanjem među crnogorskim građanstvom, zaključio je Perović.

 

Autor Nebojša Popović

 

Naslovna fotografija: Miloš Vujović/mitropolija.com

 

Izvor Sputnjik, 12. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u