U Splitu obeležen dan stvaranja Nezavisne države Hrvatske

Na nadvožnjaku na ulazu u Split osvanuo je transparent s natpisom „Sretan dan državnosti” uz kartu NDH

Uprkos širenju koronavirusa, u Splitu su HOS-ovci obeležili dan osnivanja IX bojne, a na nadvožnjaku na ulazu u grad osvanuo je transparent s natpisom „Sretan dan državnosti” uz kartu NDH. Svoj doprinos 10. aprilu dao je i predsednik veterana specijalne policije BATT, piše zagrebački nedeljnik Novosti.

Kao i svake godine IX Bojna HOS-a obeležila je godišnjicu svog osnivanja ispred spomenika u splitskoj četvrti Split tri. I to uprkos epidemiji koronavirusa koja se širi državom, posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gde je prema poslednjim podacima zaraženo 296 osoba, među kojima je najmanje 50 korisnika Doma za starije i nemoćne. Ništa od toga, pišu Novosti, nije sprečilo Marka Skeju, ratnog komandanta bojne, i njegove kolege da se poređaju ispred kontroverznog spomenika i obeleže 29. godišnjicu osnivanja.

Na fotografijama koje je objavio list vidi se više pripadnika ove jedinice kako stoje oko spomenika i prinose sveće i okupljaju se pored obližnjeg murala posvećenog jednom od njihovih saboraca. Navodi se da Skejo ovog puta nije toliko otvoreno veličao ustaštvo, nego je pozvao građane da se ponašaju po uputstvima institucija koje on sam, kako kažu, ne poštuje, prenosi Tanjug.

Novosti pišu da je doprinos obeležavanju godišnjice osnivanja NDH dao i predsednik udruženja veterana specijalne policije BATT Mladen Todorić koji je pre tri dana „prebrojavao krvna zrnca” vodećim ljudima Hrvatskog novinarskog društva, a na svom fejsbuk profilu objavio je fotografiju transparenta iz Splita uz ustaški pozdrav „Za dom spremni”.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia

 

Izvor Politika, 10. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u