Američki kongresmeni traže od Trampa da uvede sankcije Srbiji

Engel i Menendez su u pismu upućenom Pompeu upitali zašto SAD nisu uvele sankcije Srbiji prema zakonu o suprotstavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije

Kongresmen Eliot Engel, predsedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja i senator Bob Menendez, najviše rangirani demokrata u istom odboru u Senatu, pozvali su Trampovu administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta Kosova i Srbije na način koji je, kako navode, “pravedan prema obe zemlje” i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

U pismu upućenom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate Engel i Menendez upozoravaju da pristup “teške ruke”, koji administracija primenjujuje prema Kosovu “nepravedno kažnjava novu vladu zemlje”, dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno. Kongresmen Engel je isti stav izneo u saopštenju objavljenom 27. marta.

“Dok se slažemo da kosovske tarife uvedene na robu iz Srbije – koje su sada ukinute – pre svega naudile Kosovu i njegovim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija. Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Država i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi”, napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Vlada Kosova je prvog aprila donela odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji. Takse je uvela prethodna vlada Ramuša Haradinaja, 2018. godine, uz obrazloženje da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije“ protiv priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim institucijama.

„NEURAVNOTEŽEN ODNOS PREMA SRBIJI I KOSOVU“
Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara, Ričard Grenel, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova u isto vreme kada je pozvao Kosovo da ukine takse. “Od tada, američki pritisak na Srbiju po svemu sudeći je opao dok je pojačan pritisak na Kosovo”, konstatuju američki zakonodavci.

“Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprotstavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016″, navode Engel i Menendez.

„Molimo Vas obavestite nas zbog čega administracija nije uvela te sankcije niti aktivno izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova”, navode Engel i Menendez u pismu državnom sekretaru Pompeu.

„REŠENjE UZ KOORDINACIJU SA EVROPSKIM SAVEZNICIMA“
U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa ističu da “snaga i trajnost američkih diplomatskih napora mogu da budu uspešni samo uz tesnu koordinaciju sa saveznicima u Evropi.” “Srbija i Kosovo su evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u. Svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama”, konstatuju američki zakonodavci.

Američki zakonodavci smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov (MCC) odmah trebalo da ponovo pokrene primenu svojih investicionih programa, koji su suspendovani sredinom marta. Engel i Menendez izneli su mišljenje da kosovska primena tarifa, kao sredstva u rešavanju bilateralnih sporova, ne predstavlja kršenje programa korporacije, a američkoj administraciji postavili su pitanje da li je potrebno tradicionalno apolitičnu organizaciju koristiti kako bi se vršio politički pritisak u diplomatskom sporu.

“Ohrabruje nas što je Stejt department uspeo u posredovanju mera izgradnje poverenja, uključujući nedavne ugovore o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kosova. Drago nam je zbog tog napretka, ali pozivamo administraciju da u narednim danima izbegne neizbalansirane taktike ‘teške ruke’, dok zajedno sa Kosovom i Srbijom radi na postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji će odražavati volju naroda obe zemlje”, zaključuju u pismu državnom sekretaru Pompeu kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez.

 

Naslovna fotografija: Bill Clark/CQ Roll Call/AP

 

Izvor Glas Amerike, 14. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u