Vučić razgovarao sa patrijarhom Irinejom, bez vernika u crkvama za Vaskrs

Patrijarh je tokom razgovora sa Vučićem rekao kako je primetio da su nakon saopštenja Sinoda neki zvaničnici davali neprimerene izjave o SPC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je patrijarhu SPC Irineju da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Vučić je u telefonskom razgovoru sa patrijarhom istakao i da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti Sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh i istovremeno izrazio uverenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa COVID-19.

Kako se navodi, predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. „Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse”, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Irinej je tokom razgovora rekao da je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave, stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

„SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji”, navodi se u saopštenju, koje prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 15. april 2020.

 

VUČIĆ: NEMA IZUZETAKA ZA VASKRS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je posao vlasti da čuva živote građana i da ne može biti izuzetka oko izlazaka ni za predstojeće uskršnje praznike, zbog čega će zamoliti patrijarha Irineja da službe u nedelju budu održane bez prisustva vernika.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je rekao da je siguran da će sve televizije biti zainteresovane da prenose te službe iz hramova i da će ljudi imati prilike da ih saslušaju i da se mole Bogu, istovremeno vodeći računa o svojim životima.

„Vidim da se tako ponašaju predstavnici naše crkve u nekim zemljama u okruženju i na drugim kontinentima. Voleo bih da tako bude i ovde. Mi ćemo se držati slova zakona, a sveštenike i vladike nećemo ometati u sprovođenju liturgije”, rekao je Vučić. Odluka vlasti je da narednog vikenda policijski čas zbog uskršnjih praznika bude produžen od petka u 17 časova do utorka u pet časova.

Govoreći o situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa, Vučić je rekao da postoje neke ohrabrujuće novosti u proteklih 24 sata i da je upravo zbog toga od izuzetne važnosti da građani ostanu disciplinovani i narednog vikenda. „Molim i penzionere da se strpe još malo, jer je dalje velika opasnost. Virus je i dalje snažan. Ne baš kao na početku, ali je snažan, zbog čega je važno da poštuju mere Vlade Srbije”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

DODIK: DOBAR PRIMER MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su Srbija i Republika Srpska usaglasile da se tokom vikenda produži policijski sat i zabrana okupljanja, jer se ne želi ekspanzija koronavirusa ni ovde, ni u RS. Dodik je naveo da je dobar pristup Mitropolije u CG, gde je SPC pozvala vernike da ne dolaze, a da će oni naći način da prenose službu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Dodik je rekao da je jedno od glavnih pitanja bila proslava Vaskrsa i da su se složili da treba zabraniti kretanje i okupljanje, a vernicima poručio da treba da razumeju opasnost. „Imamo priliku da ljubav prema Vaskrsu iskazemo u porodici”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

OHRABRUJUĆE VESTI, DISCIPLINA I DALjE VAŽNA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u poslednja 24 sata postoje ohrabrujuće novosti u vezi sa epidemijom koronavirusa. Vučić je u izjavi posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da će o tim vestima govoriti i doktori, ali da je strahovito važno da građani budu disciplinovani narednog vikenda.

„Zamolio bih penzionere, posebno u urbanim sredinama za koje vidim da izlaze napolje i u prodavnicu, da se strpe još malo i da pokažu još malo snage, jer je i dalje velika opasnost, i dalje je virus prilično snažan, mada ne mislim da ima onoliku snagu kao na početku”, rekao je Vučić. On je zamolio građane da poštuju mere Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

NAREDNIH DANA JOŠ ZNAČAJNIJA POMOĆ ZA RS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i RS Milorad Dodik razgovarali su u Beogradu, a predsednik Srbije je posle sastanka ukazao da je Srbija na različite načine pomogla Republici Srpkoj od početka krize izazvane virusom korona, a u naredna dva, tri dana uputiće joj još značajniju pomoć – maske, rukavice i respiratore.

„Razgovarali smo o odnosima Srbije i BIH, Srbije i RS, onoliko koliko je bilo moguće, naročito u nastanku krize izazvane pandemijom virusa korona”, preneo je Vučić nakon sastanka sa Miloradom Dodikom. Predsednik je ukazao da je Srbija pomogla Srpskoj na različite načine u ovoj krizi, podsećajući da je naša zemlja od početka dozvoljavala izvoz deficitarne robe na teritoriju RS i BiH.

„Pružili smo značajnu podršku, poslali medicinske aparate i zaštitnu orpemu u RS. Uputićemo još značajniju podršku u dva tri dana, to će biti stotine hiljada zaštitnih rukavica, maski i novih respiratora”, rkeao je Vučić. Predsednik je poručio da se pokazalo da smo zajedno i u ovim teškim trenucima i da možemo dobro da sarađujemo.

„Važno je da istaknem veliku solidarsnost koju smo pokazalivali i prema nasem narodu u Srpskoj i BiH i danas dolazi posebno dostavno vozilo za Drvar koje je jedna od četiri većinske srpske opštine van Srpske. Ali, u naredna dva dana očkeujem da pošaljemo pomoć za delove srpskog Sarajeva odnosno kako se naziva Istočnog Sarajava, ali i Goražda gde su Bošnjaci apsolutna većina”, rekao je Vučić.

Kaže da je njegova molba i dogovor sa Dodikom danas da svaka druga vrsta pomoći, pre svega, Republici Srpskoj ide preko organa vlasti Srpske. „Jer, prosto za nas je nemoguće da sa svakom opštinom na poseban način pravimo aranžmane. Ako je to potrebno, to mogu da rade naše opštine i gradovi, ali govorim o centralnoj vladi i zato je važno da se radi sa vladom Republike Srpske”.

On je pozdavio srpski narod u Srpskoj i čitavoj BiH i istakao da će saradnja biti još važnija u narednom periodu, naročito po ekonomskim pitanjima. „Želim da iskoristim ovu priliku da čestitam vaskršnje praznike našem narodu, srpskim pravoslavnim vernicima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i drugim delovima bivše Jugoslavije i širom sveta, kao i u našoj Srbiji”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 15. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u