Milanović na udaru desnice zbog izjave o bacanju spomen ploče HOS-a

Savez udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (UDHOS) je poručio Milanoviću da je uvredio sve dobrovoljce HOS-a i hrvatske branitelje

Hrvatski desničari oštro su osudili izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, da spomen ploču HOS-a sa ustaškim pokličom „Za dom spremni”, koja je iz Jasenovca prebačena u Novsku, „treba maknuti i baciti negde”, a ministar branitelja Tomo Medved kaže da to ne može da bude zvanični stav države.

„Izjavu predsednika Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja ‘treba maknuti i negde baciti’, najoštrije osuđujem jer se time obezvređuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske”, saopštio je Medved.

Oglasilo se i udruženje Hvidra ocenivši izjavu Milanovića „sramotnom”. Hvidra je saopštila da se Milanović tom izjavom „grubo obrušio na HOS kao legitimnu jedinicu Oružanih snaga RH”, preneo je Tanjug. „Dok su pripadnici HOS-a krvarili na prvoj liniji borbe braneći našu zemlju od velikosrpskog agresora, Zoran Milanović nije nikada osetio potrebu da se odazove i učestvuje u odbrani domovine, već je kukavički pobegao od te časne dužnosti”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Predsednik Milanović je nakon polaganja venca, juče u Jasenovcu na pitanje novinara o spornoj ploči HOS rekao da „to treba maknuti i negde baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom”. „Predsednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspelo 1991. Onaj ko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za restauraciju NDH”, rekao je Milanović.

Savez udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (UDHOS) je poručio Milanoviću da je uvredio sve dobrovoljce HOS-a i hrvatske branitelje. Milanovićeve izjave osudila je, između ostalog, i desničarska Hrvatska stranka prava.

A na svom Fejsbuk profilu poslanik Milan Brkić je optužio Milanovića da nije imao hrabrosti da lično učestvuje u Domovinskom ratu, ali sada, kaže, ima „hrabrosti” da napadne i omalovažava značajnu ulogu HOS-a u obrani domovine. „S podsmehom uputiti poruku javnosti da spomen-ploču poginulim pripadnicima HOS-a treba ‘baciti negde’, Milanović je verbalizovao oduvek uočljivu razliku između onih koju su delima pokazali kako se voli Hrvatska i sebe koji ne poštuje žrtvu hrvatskih sinova”, naveo je on.

 

Naslovna fotografija: predsjednik.hr

 

Izvor Politika, 23. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u