Šta je tačno rekao kineski ambasador u Rusiji?

Ambasador Kine u Moskvi istakao je da se čitava priča o COVID-19 tek razotkriva, kao i da će biti iznenađenja za međunarodnu zajednicu. Šta je tačno rekao?

Potraga za nastankom virusa COVID-19 razvija se u epsku priču. Zahvaljujući insinuacijama američkog predsednika Donalda Trampa – „kineski virus“, „vuhanski virus“, itd. – koje su eksplozivne u svom političkom i strateškom kontekstu, Peking je sada odlučniji nego ikada da detaljno razjasni celu priču.

A to je dobra stvar jer sada kad je Peking uvređen i naelektrisan priča će se naći u fokusu javnosti. U neobičnom nastupu prošlog vikenda, ambasador Kine u Moskvi Džang Hanhuj istakao je da se čitava priča o COVID-19 tek razotkriva, kao i da će biti iznenađenja za međunarodnu zajednicu. Nezamislivo je da bi ambasador Džang govorio tako bez znanja Pekinga. Značajno je i što je kineski diplomata odabrao rusku državnu agenciju TASS kako bi dao neke uznemirujuće izjave.

TVRDNjE AMBASADORA
Ambasador je rekao sledeće:

– Pet vodećih kineskih naučnih organizacija prikupilo je podatke 93 genomske vrste COVID-19 koje su objavljene u globalnoj bazi podataka na osnovu unosa podataka iz 12 zemalja sa različitih kontinenata.

– Istraživanja su pokazala da je najstariji „predak“ COVID-19 virus poznat kao mv1, koji je naknadno evoluirao u haplotipove H13 i H38 (haplotip je grupa gena unutar jednog organizma koja je nasleđena od jednog pretka).

– H13 i H38 (oznake su internacionalne, tj. latinične, prim. prev.) su evoluirali u haplotip druge generacije – H3, koji je na kraju evoluirao u H1 (COVID-19).

– Drugim rečima, „otac“ COVID-19 je N3, njegovi „baba i deda“ su N13 i N38, a „pradeda“ mu je mv1.

– Međutim, iako virus koji je otkriven na pijaci u Vuhanu pripada vrsti N1, samo je njegov „otac“ N3 primećen u Vuhanu, i to ne na pijaci morskih plodova.

– Što je još važnije, „baba i deda“ COVID-19, N13 i N38, nikada nisu detektovani u Vuhanu.

„To nam govori da je vrstu N1 na pijacu donela neka inficirana osoba, što je izazvalo epidemiju. Sekvenca genoma ne može da laže“, rekao je ambasador Džang. Dovoljno je da kažemo da izvor širenja COVID-19 tek treba otkriti, a tragovi mogu da vode na bilo koju stranu. U ovom trenutku, iako se COVID-19 prvi put pojavio u Vuhanu, njegovo tačno poreklo tek treba utvrditi. Za to vreme pojavljuju se znaci pored puta. Stoga je ambasador Džang nastavio:

Građani Vuhana sa masakama na železničkoj stanici (Foto: Xiaolu Chu/Getty Images)

– Bračni par iz Japana dobio je COVID-19 tokom boravka na Havajima (gde se nalazi američka pacifička baza) u periodu od 28. januara do trećeg februara, iako nisu posetili Kinu, niti su došli u kontakt sa bilo kojom kineskom osobom. Treba podvući da je suprug ispoljavao simptome pre trećeg februara.

–  Mediji su izvestili da se COVID-19 prvi put pojavio u Lombardiji (severna Italija) već prvog januara.

– Prema uvaženom italijanskom medicinskom specijalisti Đuzepeu Remuciju, epidemija COVID-19 počela je da se širi Italijom još pre nego što je počela u Kini.

– Čuveni američki virusolog Robert Redfild, direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (vodeći američki institut za javno zdravlje i federalna agencija) i administrator Agencije za otrovne supstance i registar bolesti (federalna agencija za javno zdravlje bazirana u Atlanti), izneo je sumnju da je veliki broj smrtnih ishoda sezonskog gripa u SAD zapravo posledica COVID-19, za koji u SAD u to vreme nisu vršena testiranja. (Oko 80.000 Amerikanaca je prošle zime pomrlo od gripa i njegovih komplikacija).

– Dodatno šokira što je Italija u potrazi za prvim slučajevima zaraze COVID-19 htela da ekshumira pojedine američke žrtve gripa, što su SAD odbile da dopuste. Međutim, savremena nauka i tehnologija su prilično sposobne da isprate trag COVID-19 i apsolutno je sigurno da će „pre ili kasnije doći dan kada će sve ono što je sada sakriveno postati otkriveno“, kako je rekao ambasador Džang.

TRAMP UBLAŽAVA STAV
Interesantno je da je od objavljivanja intervjua sa ambasadorom Džangom na TASS-u predsednik Tramp korigovao svoje ranije optužbe o ulozi Kine i njenim zlim namerama. Dok je do tog momenta Tramp otvoreno pretio Pekingu odmazdom, od tada je ublažio svoj stav, pa je na konferenciji za medije u Beloj kući rekao:

„Znate, postavlja se pitanje – da li se ljutite na Kinu? Pa, odgovor bi mogao da bude glasno ‘da’, ali zavisi: da li je to bila greška koja se otrgla kontroli ili je nešto učinjeno namerno? Velika je razlika između ta dva. U svakom slučaju, trebalo je da nas puste da uđemo [misli se na kinesko odbijanje da primi američke eksperte u periodu dok je epidemija bila lokalizovana na provinciju Hubej, prim. prev.]. Znate, zatražili smo da dođemo vrlo rano, ali oni nas nisu želeli tamo. Mislim da ih je bilo sramota. Mislim da su znali da se dešava nešto loše i da ih je bilo sramota“.

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping, Mar a Lago, 6. april 2018.

Tramp više ne aludira na kinesku krivicu. Međutim, ovo nije gotov slučaj. Tačnije, o njemu je sada moguće pregovarati. Tramp se obratio svega dva dana nakon intervja ambasadora Džanga.

Očigledno je kineski diplomata nagovestio da se trag COVID-19 može naučno pratiti i da će upravo to biti učinjeno. Tramp će imati ozbiljan problem ako se ispostavi da su baba, deda i pradeda COVID-19 zapravo američkog porekla.

 

Preveo Vladan Mirković/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Reuters/Aly Song

 

Izvor Indian Punchline

Svet
Pratite nas na YouTube-u