Brnabić o virusu: Uspeli smo, ponosna sam

Ona je naglasila da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao i poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih

Premijerka Ana Brnabić obratila se danas poslanicima Skupštine Srbije, na prvoj sednici u vanrednom stanju, i istakla da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti od koronavirusa, od 1,9 odsto, u poređenju sa zemljama u ovom delom Evrope. Sednici, sa svega dve tačke dnevnog reda, o kojima se vodi objedinjena rasprava, ne prisustvuje deo opozicije koja bojkotuje rad parlamenta od januara prošle godine.

Poslanici treba da se izjasne o potvrđivanju vanrednog stanja i o Predlogu zakona o potvrđivanju uredaba koje je vlada uz potpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja, a kojih je 44. Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije tražili su uoči sednice produženo vreme za raspravu. Brnabić je, obraćajući se poslanicima, navela da je Srbija treća po broju urađenih testova na 100.000 stanovnika, a izrazila je očekivanje da će danas već biti na drugom mestu.

„Danas kada smo na silaznoj putanji epidemije, vidimo da se stopa pozitivnih kreće oko 5,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. I kada još uvek ne možemo da proglasimo pobedu, ali imamo razloga da verujemo da ćemo to moći ukoliko zadržimo disciplinu i rukovođenje kriznom situacijom, čini mi se da možemo da kažemo da smo uspeli u onome sto smo zacrtali“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao i poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih, lekarskih timova, respiratora, lekova… „Nismo morali da biramo koji ćemo život spasiti“, rekla je Brnabić. Premijerka je istakla i da su u velikoj meri sačuvani životi najstarijih građana, što je bio jedan od ciljeva u ovoj borbi, dok je drugi cilj bio očuvanje zdravstvenog sistema.

„Borili smo se srcem i znanjem uz našu struku za živote građana uz ogromnu pomoć pre svega partnera iz Kine, to treba reći i ne treba se toga stideti, ostaćemo večno zahvalni, ali i partnera iz EU, koji su se i sami suočavali sa pandemijom i ogromnim ljudskim žrtavama, ali i Rusije, SAD, UAE, Norveške, Mađarske…“, rekla je Brnabić.

Brnabić je podvukla da je ponosna na svoju zemlju i na to kako se borila sa pandemijom, kao i na to gde se danas nalazimo i kako smo se spremili za sve ono što dolazi nakon pandemije. „Ponosna sam na naše građane, naše institucije, na tim koji Vlada Srbije čini sa predsednikom Srbije i na sve naše stručnjake kao i na naše lekare i medicinsko osoblje, zdravstvene radnike i na sve koji su bili na prvoj liniji fronta. Njima najveća moguća zahvalnost i u ime cele vlade“, rekla je ona.

Brnabić je podsetila da je prvi identifikovani slučaj u Srbiji bio šestog marta ove godine i taj slučaj je, kaže, importovan iz Italije, navodeći da je pre toga testirano 58 ljudi koji su imali simptome nalik COVID-19. Testiranje je počelo 13. februara kada se, kaže, pojavio prvi sumnjivi slučaj i svi su bili negativni. Navela je i da je prvi smrtni slučaj bio 20. marta.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 28. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u