Kina stala uz Rusiju: Američke biološke laboratorije su opasne

„SAD su otvorile veliki broj bioloških laboratorija na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, što izaziva ozbiljnu zabrinutost“, rekao je Šuang

Kineske vlasti smatraju da su američke biološke laboratorije na teritorijama pojedinih bivših sovjetskih država – opasne, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

„SAD su otvorile veliki broj bioloških laboratorija na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, što izaziva ozbiljnu zabrinutost kod stanovnika tih država i susednih zemalja“, rekao je portparol. Prema njegovim rečima, lokalna zajednica uporno insistira da se ti objekti zatvore.

„Nadamo se da će američka strana zauzeti odgovoran stav i uzeti u obzir zvanično iskazanu zabrinutost svetske zajednice i preduzeti realne korake, kako bi otklonila takve strahove“, istakao je on. Diplomata je naglasio da Vašigton posebnu pažnju mora posvetiti pitanjima koja su direktno povezana sa zdravljem i dobrobiti stanovništva zemalja, u kojima se nalaze biološke laboratorije.

Podsetimo, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da postoji mogućnost da se u američkim biološkim laboratorijama u inostranstvu razvijaju uzročnici opasnih bolesti. Ona je istakla da Moskva ne može ignorisati činjenicu da Amerikanci prave infrastrukturu sa opasnim biološkim potencijalom u blizini granica Rusije.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Sputnjik, 29. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u