Milanović napustio skup, Plenković se ogradio, Dodik ga pohvalio

Mediji su preneli da je u Okučanima bilo više osoba obučeno u majice HOS sa ustaškim pokličom, a Milanović je zbog toga napustio skup

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović jutros je u Okučanima napustio skup povodom godišnjice vojno-policijske akcije „Bljesak”, jer su neki od učesnika nosili majicu na kojoj je ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni”.

„To je namerna provokacija. Smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj”, rekao je Milanović novinarima, prenela je regionalna N1 televizija. On je naveo da ubuduće, gde god bude takva situacija, u tome neće učestvovati, dodavši da razume da premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković „moraju”.

„Žao mi je, došao sam ovde da odam počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovde se jedan od učesnika koji treba polagati venac pre mene skinuo u odoru s porukom ‘Za dom spremni’. Ja u tome ne želim da učestvujem”, istakao je Milanović.

Na pitanje je li o tome razgovarao s premijerom, Milanović je odgovorio da jeste i da je on „slegnuo ramenima”. Milanović je rekao da je njegov stav o ustaškom pozdravu poznat i da je neko očito hteo da se incident dogodi, dodavši da je o tome trebalo da vodi računa organizator, odnosno Ministartsvo branitelja. Hrvatski predsednik je u Okučanima trebalo da položi venac zajedno s premijerom i predsednikom Sabora povodom 25. godišnjice akcije Bljesak.

Mediji su preneli da je u Okučanima više osoba obučeno u majice HOS sa spornim natpisom. Milanović, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije, pozvao je nedavno Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva. Prethodno je u Jasenovcu, na komemoraciji žrtvama tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, rekao da treba „maknuti i baciti” spomen-ploču s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni”.

Tu ploču su pre nekoliko godina u Jasenovcu postavili pripadnici zagrebačkog Udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) iz rata ’90-tih u čast poginulim pripadnicima te jedinice, pravdajući se da se taj pozdrav nalazi na njihovim ratnim oznakama. Posle pritiska javnosti, tabla je, u dogovoru s vladom, iz Jasenovca premeštena u Novsku.

Zbog izjave o spomen-ploči HOS i pozdravu „Za dom spremni”, Milanovića su kritikovali aktuelni ministar branitelja Tomo Medved i odbrane Damir Krstičević, obojica iz vladajućeg HDZ, kao i pojedinci i udruženja s desnog i krajnje desnog političkog spektra, prenosi Beta.

PLENKOVIĆ: NIJE DOBRO ŠTO JE MILANOVIĆ OTIŠAO
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas nije dobro što je predsednik države Zoran Milanović napustio skup povodom 25. godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, jer su pojedinci nosili majice s ustaškim natpisom „Za dom spremni”. „Ovo što je predsednik napravio nije dobro jer došli smo odati počast poginulima”, rekao je Plenković novinarima u Okučanima ističući da su oni ovde „u ime institucija”.

Na pitanje je li reč o smišljenoj provokaciji, kako tvrdi Milanović, odnosno da li je on znao da će neki u Okučane doći u majicama na kojima je oznaka paravojne jedinice iz rata ’90-tih, Hrvatskog veća odbrane (HOS) sa spornim ustaškim pozdravom, Plenković je odgovorio da nije.

„Videli ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču (HOS-a) koja je bila u Jasenovcu, a danas više nije tamo, Milanović rekao da ju treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za slobodu Hrvatsku treba baciti”, rekao je Plenković. On je dodao i da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.

Plenković je rekao da se njegova vlada jasno odredila u vezi pozdrava „Za dom spremni” i da pravi razliku između ustaškog pokreta iz Drugog svetskog rata, koji oštro osuđuje i „nekih oznaka” koje su korišćene ratu ’90-tih. „Veće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznedrilo dokument koji vrlo precizno identifikuje trenutke u kojima se neka obeležja koja su korišćena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisećamo žrtava”, dodao je premijer.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković ocenio je da je Milanovićev potez neprimeren. On je novinarima rekao da je Milanović izjavom u Jasenovcu „otvorio svetonazorske ideološke sukobe”, prenosi Beta.

HNS OSUDILA ISTICANjE USTAŠKOG POKLIČA
Hrvatska narodna stranka (HNS) oštro je osudila isticanje ustaškog pokliča „za dom spremni” na današnjem obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima. U saopštenju HNS se pored oštrih osuda navodi da taj ustaški poklič nije u skladu sa Ustavom Hrvatske i samim tim, kažu, nema mu mesta u javnom životu zemlje, što sav moderni i napredni svet, kojem Hrvatska pripada, razume, javlja portal Indeks.

Predsednik HNS-a Ivan Vrdoljak ističe da se u toj stranci „klanjaju svim žrtvama i ni jednoj ideologiji” i smatra da je skandalozno da ni jedno odavanje spomena žrtvama ne može proći bez povratka u mračnu prošlost.

„Potpuno razumem reakciju predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne sme biti mesta u javnom prostoru. Dužnost je svih nas u javnom životu, koji želimo da Hrvatska ide napred, da takve poteze osudimo”, rekao je predsednik HNS-a, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

 

Izvor Politika, 01. maj 2020.

 

DODIK: MILANOVIĆ POKAZUJE DA SE ODNOSI NORMALIZUJU
Venci u znak sećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Bljesak” 1995. godine, spušteni su danas sa mosta u Gradiški u reku Savu. Vence su spustili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbeglih iz zapadne Slavonije.

Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je da se Srbi sa tugom sećaju etničkog čišćenja srpskog stanovništva iz Slavonije, ali da isto tako iskazuju podršku onima koji su našli svoj dom u Republici Srpskoj posle egzodusa. „Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina”, rekla je Cvijanović. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da današnji čin hrvatskog predsednika Zorana Milanovića pokazuje da se odnosi polako normalizuju.

„To je dobar put i pokazatelj da se odnosi u značajnoj meri normalizuju”, kazao je Dodik. On je izrazio uverenje da će Hrvatska i Srbi u celini „napraviti neki miroljubivi koncept koegzistencije u kome neće biti sukoba”.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović danas je došao u Okučane na proslavu godišnjice hrvatske vojne akcije „Bljesak”, ali je napustio ceremoniju nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim natpisom „Za dom spremni”. Prema podacima Informacionog centra „Veritas” tokom hrvatske akcije „Bljesak”, poginulo je 283 Srba, među kojima 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 srpskih vojnika, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: predsjednik.hr

 

Izvor Politika, 01. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u