Vašington post: Bela kuća razmatra da deo duga prema Kini proglasi nevažećim

List navodi da će se o takvom 'kažnjavanju Kine' narednih dana razgovarati uz učešće najvažnijih figura iz nekoliko ključnih ministarstava i CIA

Visoki zvaničnici administracije Donalda Trampa primoravali su američke obaveštajne agencije da traže dokaze da je koronavirus povezan sa laboratorijom u kineskom gradu Vuhan, objavio je Njujork tajms. Pozivajući se na bivše i sadašnje američke zvaničnike, njujorški list navodi da je inicijativu za pritisak na američke obaveštajne službe preuzeo bivši šef CIA Majk Pompeo.

Takođe: da zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Met Potinger, koji je prethodno bio novinar u Pekingu, od januara prisiljava američke tajne službe da prikupljaju podatke koji bi mogli da podrže teoriju o kineskom poreklu virusa. Predsednik SAD Donald Tramp već nedeljama – u mekšoj ili tvrđoj formi – tvrdi da korona virus ima „kinesko poreklo“.

S obzirom na sve ovo, ne iznenađuje što je Vašington post objavio da članovi američke vlade razmatraju „moguće mere protiv Kine koje bi mogle uključiti i umanjivanje duga SAD Kini za sumu koju u Beloj kući budu smatrali pravičnom odštetom za epidemiju koronavirusa koja je krivicom Pekinga pogodila i Ameriku.

Vašington post navodi da će se takvom ‘kažnjavanju Kine’ narednih dana razgovarati uz učešće najvažnijih figura iz nekoliko ključnih ministarstava i CIA. Isti list prenosi da će se razgovarati o „strategiji za primenu mera uticaja na Kinu“ i priznaje da još nije sigurno da će Tramp na kraju podržati naplatu odštete preko umanjivanja sume (preko trilion dolara) koju Sjedinjene Države duguju Kini..

Vašington post nagoveštava da je moguće da će deo ‘strategije’ biti i dopuštanje da se protiv Kine pred američkim sudovima vode sporovi sa pravom pravnih lica i građana SAD da ističu odštetne zahteve protiv Kine kao države. Ovome neće ići na ruku činjenica da je američka ‘obaveštajna zajednica’ gotovo istovremeno saopštila da veruje da virus korona, koji se prvi put pojavio u Kini u decembru prošle godine, nije delo čoveka niti je genetski modifikovan.

Navela je, doduše, da će nastaviti da prati informacije i obaveštajne podatke kako bi se utvrdilo da li je epidemija počela kontaktom sa zaraženim životinjama ili je to rezultat nesrećnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu. Naravno, sasvim je moguće da američke tajne službe na ovaj način primarno odbijaju sumnjičenja da je koronavirus novog tipa proizveden u nekoj od američkih bio-laboratorija…

 

Naslovna fotografija: Al Drago-Pool/Getty Images

 

Izvor Fakti, 30. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u