Borelj o Kosovu: Ne možemo biti veći katolici od pape

„Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape“, rekao je on i poručio da nije na EU da kaže Beogradu i Prištini oko čega bi trebalo ili ne bi trebalo da se dogovore

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nije isključio ideju o promeni granica ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, dodajući da, kako je rekao, „EU ne može biti veći katolik od pape“. Prištinska Koha prenosi da je Borelj u zajedničkom intervjuu za četiri medija sa Zapadnog Balkana govorio o važnosti sutrašnjeg samita lidera EU i zemalja regiona, koji će se odvijati kao video-konferencija.

Na konstataciju i pitanje Kohe da se kao i pre 20 godina, ista dilema postavlja i na samitu u Zagrebu, ko ne sme i ko treba i pod kojim uslovima da učestvuje, kao i da li je vreme da cela EU prizna Kosovo i jednoglasno priča o tome i da li je međusobno priznavanje cilj dijaloga, Borelj je rekao da EU ima sporazum o saradnji sa Prištinom.

„To dokazuje da prihvatamo nešto što se zove ‘Kosovo’. Ne potpisuju se ugovori sa nekim ko ne postoji. S druge strane, priznanje kao države nije stvar EU, to je nadležnost država članica i svaka o tome sama odlučuje“, istakao je Borelj.

Podsetio je da je nedavno, na njegov predlog, imenovan specijalni predstavnik kako bi EU posredovala u dijalogu između Beograda i Prištine, ocenivši da je to jedini način da problem bude rešen. Odgovarajući na pitanje da li se, kao i Nemačka, protivi ideji razmene teritorija i da li se o toj temu može razgovarati, Borelj je ponovio stav da to treba rešiti u dijalogu Beograda i Prištine. „Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape“, dodao je Borelj i poručio da nije na EU da kaže Beogradu i Prištini oko čega bi trebalo ili ne bi trebalo da se dogovore.

Ukazao je da je uloga EU da olakša dijalog i dodao da bi to trebalo da bude slobodan i korektan dijalog dve strane. Borelj je rekao da je mnogo toga postignuto, da postoji protok robe, ali i da je činjenica da neki sporazumi nisu sprovedeni onako kako je očekivano. Visoki predstavnik EU je na pitanje da li se iz onoga što je rekao može zaključiti da se EU, ako se strane dogovore, neće usprotiviti razmeni teritorija, rekao da dijalog mora biti olakšan.

„Moraju se razmotriti kolateralni efekti bilo koje vrste sporazuma i zbog drugih delova regiona, gde je problem granica uvek bio osetljiv. Lično razumem poziciju Nemačke i drugih, ali moja i uloga specijalnog predstavnika su da olakšamo dijalog“, zaključio je Borelj.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Francois Lenoir

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u