Rusija odlikovala Kim Džong Una

Ruski ambasador Aleksandar Macegora uručio je medalju ministru spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Hou na ceremoniji u Pjongjangu

Kim Džong Un odlikovan je ruskom medaljom za doprinos očuvanju uspomene na sovjetske vojnike, koji su poginuli 1945. tokom oslobađanja Koreje. Ruski ambasador Aleksandar Macegora uručio je medalju ministru spoljnih poslova DPRK Ri Jong Hou na ceremoniji u Kongresnoj palati Mansudae u Pjongjangu, prenosi TASS.

Nakon ceremonije, ruski ambasador i severnokorejski ministar spoljnih poslova imali su kratak razgovor kojim su potvrdili „posvećenost nastavku aktivnih napora na doslednoj primeni sporazuma koji su u aprilu 2019. u Vladivostoku postigli čelnici dve zemlje, a koji su usmereni razvijanju i jačanju višestruke rusko-korejske saradnje:

Prema saopštenju ruske ambasade, u Severnoj Koreji postoji 11 masovnih grobnica i 345 pojedinačnih grobova gde je sahranjeno 1.375 sovjetskih vojnika. Više od 4.700 sovjetskih vojnika umrlo je u borbama za oslobađanje Koreje 1945. Jedan od glavnih orijentira u Pjongjangu je Spomenik oslobođenja, posvećen sovjetskim vojnicima koji su poginuli u bitkama za oslobođenje Koreje od japanske okupacije 1945. godine.

 

Naslovna fotografija: Reuters

 

Izvor Tanjug/B92, 05. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u