Generalštab Vojske Srbije obeležio slavu Đurđevdan

Liturgiji i sečenju slavskog kolača prisustvovali su ministar odbrane A. Vulin i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović

Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Đurđevdan, obeležena je danas u bogoslužbenom prostoru kasarne „Banjica 2” u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, prisutan je bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i članovi Kolegijuma ministra i načelnika Generalštaba.

Liturgiju je služio vojni sveštenik Slađan Vlajić, nakon čega je, dodaje se, usledio obred osvećenja slavskih darova i rezanje slavskog kolača.

U svojoj besedi, glavni vojni sveštenik potpukovnik Vlajić osvrnuo se na naše pretke koji su i u najtežim vremenima slavili krsnu slavu, istakavši to primer koji treba slediti.

– Patrijarh Pavle je rekao „Čega da se bojimo, ako smo s Bogom, a ako nema Boga, čemu da se nadamo?” Osvetivši danas ove slavske darove, prelomivši slavski kolač, pokazali smo da i mi možemo da proslavimo slavu u najtežim vremenima kada su naš narod i naša vojska izloženi pošasti koja je zavladala u celom svetu. Neka Gospod blagoslovi i sačuva Vojsku Srbije, našu državu i naš narod – rekao je potpukovnik Vlajić.

Slave u srpskoj vojsci proslavljane su od 1888. godine i sve do kraja Drugog svetskog rata obeležavanje su u jedinicama. Po uzoru na slavne pretke, nakon višedecenijskog prekida, Odlukom ministra obrane iz 2017. godine, od 2018. godine nastavljena je tradicija obeležavanja slava u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

 

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Izvor Politika, 6. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u