Merkelova pola govora posvetila dijalogu Beograda i Prištine

„Da li je moguće nešto dobro da uradimo za naše narode, iako to podrazumeva neku vrstu kompromisa”, pitala je Merkel sve učesnike samita

Nemačka kancelarka Angela Merkel u obraćanju tokom današnjeg samita EU – Zapadni Balkan, pola svog govora posvetila je pregovorima Beograda i Prištine. Merkelova je istakla da Nemačka podržava proces proširenja, jer je on u geopolitičkom interesu EU. Pitala je sve učesnike može li se u vreme pandemije, kada su svi shvatili koliko su osetljivi, nešto naučiti i primeniti iz primera sporazuma Grčke i Severne Makedonije.

„Da li je moguće nešto dobro da uradimo za naše narode, iako to podrazumeva neku vrstu kompromisa,” pitala je Merkel sve učesnike samita, navodi Blic. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Merkel je istakla značaj specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i njegovu ulogu u budućim pregovorima. Samit Evropske Unije i zemalja Zapadnog Balkana održana je danas po prvi put putem video konferencije.

Prvi put je postavljen i jedan uslov – da svi premijeri i šefovi država sede u sobama u kojima neće biti nikakvih zastava, ni državnih obeležja. Ovakva procedura uspostavljena je na zahtev Španije, koja nije priznala nezavisno Kosovo, i njome uslovila svoje učešće, preneo je Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor Politika, 06. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u