Nova: PSG izlazi na izbore; Novosti: I Đilas možda odustaje od bojkota

Najava Pokreta slobodnih građana o ulasku u predizbornu trku izazvala je potres u Savezu za Srbiju i ubrzano prestrojavanje

Na današnjoj sednici Predsedništva Pokreta slobodnih građana doneta je konačna odluka da izađu na parlamentarne izbore koji će u Srbiji biti održani 21. juna, saznaje Nova.rs. Prema navodima naših izvora, odluka je doneta većinom i još uvek se ne zna da li će PSG na izbore izaći sam ili u koaliciji sa nekim jer je bilo pregovora sa nekoliko različitih partija i pokreta da na birališta izađu zajedno.

“Dobrodošao je svako ko želi da nam se pridruži. Pregovaramo, dogovaramo i sa Zoranom Živkovićem iz Nove stranke, Lokalnim Frontom i još nekima”, kaže naš sagovornik. Petar Miletić za naš portal nije hteo ni da potvrdi, ali ni da demantuje naša saznanja. “Odluku ćemo saopštiti sutra na konferenciji za novinare”, kratko je naveo Miletić.

Glasanjem Predsedništva potvrđena je odluka sa sastanka, održanog pre dva dana, kom su prisustvovali predsednik PSG Sergej Trifunović i poverenici svih opštinskih odbora. PSG očekuje i podršku gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića koji je ranije obavestio javnost da će ponovo ući u trku za prvog čoveka jedinog grada u kom Srpska napredna stranka nije na vlasti.

Takođe, navode naši izvori, podršku PSG trebalo bi da pruži i Saša Paunović predsednik Opštine Paraćin koji je napustio Demokratsku stranku nakon što je doneo odluku da izađe na izbore. Sve je izvesnije da će na izbore izaći i Ne davimo Beograd, ali konačna odluka o tome još nije doneta, saznaje Nova.rs.

U 18 časova trebalo bi da bude održan i sastanak preostale zvanične “bojkot opozicije” i za sada je neizvesno da li će im se pridružiti i PSG posle kršenja Sporazuma sa narodom na koji se sve vreme poziva opozicija koja tvrdi da u Srbiji nema uslova za prave uslove.

 

Autor Jasmina Dobrilović

 

Izvor nova.rs, 07. maj 2020.

 

ĐILAS ODUSTAJE OD BOJKOTA?
U opozicionom bloku Savez za Srbiju ideju o bojkotu čvrsto brani Narodna stranka Vuka Jeremića, dok se ostale članice, prema nezvaničnim informacijama, lome da, ipak, uđu u izbornu trku za glasanje zakazano za 21. jun.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Dveri Boška Obradovića, naime, razmišljaju da se nađu na glasačkom listiću, a spekuliše se da bi odluku o bojkotu mogao da promeni i SDS Borisa Tadića. Ova prestrojavanja izazvala je najava lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da će ta stranka u predizbornu trku ako tu odluku donesu Predsedništvo i Politički savet.

Prema rečima poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića „zakazivanjem glasanja za 21. jun vlast pokazuje da su im izbori važniji od života građana“. Njegova partija, ističe, neće promeniti odluku o bojkotu. Predsednik DjB Saša Radulović naveo da je da cela opozicija mora da bojkotuje izbore da bi se postigao efekat:

– Ako PSG odluči da prekrši dogovor o zajedničkom bojkotu, šanse da bojkot samo jednog dela opozicije išta postigne u ispunjavanju zacrtanog cilja praktično postaju nemoguća misija, jer će zbuniti birače. Uspeh bojkota direktno zavisi od niske izlaznosti. Dodatno zabrinjavaju, ako su tačni, navodi da Tadić i Đilas potajno planiraju izlazak na izbore – navode u DjB.

Lider Nove stranke Zoran Živković pozvao je opoziciju da preispita odluku o bojkotu. – U istoriji čovečanstva ne postoji nijedan bojkot koji je doveo do cilja. A ovde je čak nejasno i šta je cilj bojkota. Vlast se ne može promeniti na ovom izborima, ali bi ovo mogao biti težak šamar Vučiću. Da je sva opozicija još pre tri meseca počela zajedničku kampanju, mogli bismo da napravimo prvi korak ka konačnom obračunu.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac juče je na Tviteru komentarisao izjave izaslanice EP za Srbiju Tanje Fajon da „nije vreme za brze izbore“ i da je „kampanje bilo tokom vanrednog stanja“ rečima: – Nije. Jeste.

TRIFUNOVIĆ: „PUKLI“ PET MILIONA €
Advokat Vladimir Gajić, iz Narodne stranke, napisao je na Tviteru da „ako ovih dana čujete da je neko od bojkotaša promenio odluku i izlazi na izbore, nemojte sumnjati da je laki keš u pitanju“.

– Ako čujete od nekog recimo advokata da je laki keš u pitanju, ja recimo mogu tom advokatu da ponudim dve opcije: jedna je da kao lice koje dolazi iz pravosuđa dokaže da je laki keš u pitanju – odgovorio mu je Trifunović, a kao drugu opciju naveo psovku. – Nije moj problem što je u partiji koja je pukla pet miliona evra na predsedničku kampanju, koja je uzela tri odsto, pa nema drugu opciju nego da se kandžicama drži za opciju dolaska vanzemaljaca u bojkotu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernje novosti, 07. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u