Povučena prijava protiv Majkla Flina

Ministarstvo pravosuđa je ocenilo da ova kontraobaveštajna istraga Flina zbog njegovih kontakata sa Rusijom „nije više opravdana“

Ministarstvo pravosuđa SAD odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Majkla Flina, prenosi Si-En-En. Pre tri godine Tramp je otpustio Flina zbog laži o njegovim kontaktima s Rusijom, a specijalni zastupnik Robert Miler pozvao ga je da sarađuje u “ruskoj istrazi”.

Zahtev za odustajanje od slučaja, danas podnet saveznom sudiji Okružnog suda u Vašingtonu, iznenadan je kraj dugotrajne pravne bitke koja je u poslednje vreme bila plodno tlo za Trampove napade na bivše rukovodstvo FBI koje ne voli. Sud i dalje mora formalno da odobri ovaj zahtev, u kome je Ministarstvo pravde osudilo FBI za ispitivanje Flina u prvim nedeljama Trampovog predsedavanja.

Ministarstvo je ocenilo da ova kontraobaveštajna istraga Flina zbog njegovih kontakata sa Rusijom „nije više opravdana“. „Nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti ovog slučaja, uključujući i novootkrivene informacije iznete u dodatnim optužbama, Vlada je zaključila da je FBI neopravdano ispitivao Flina i da istraga, koju se Biro i inače pripremao da zatvori jer nije dovela do bilo kakvih ponižavajućih informacija, više nije opravdana”.

Ministarstvo pravde takođe smatra da se ne mogu dokazati sumnje da je Flin lagao, niti da su njegove laži bile značajne. „Vlada nije uverena da je razgovor 24. januara 2017. obavljen na legitimnoj istražnoj osnovi i zato ne veruje da su izjave Flina bile značajne, čak i ako su neistinite. Štaviše, ne verujemo da Vlada može dokazati bilo relevantne lažne izjave, bilo njihov značaj“, navodi se u podnesku.

 

Naslovna fotografija: Jonathan Ernst/REUTERS

 

Izvor Sputnjik, 07. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u