Rusija obeležila Dan pobede; Putin: Ujedinjeni smo nepobedivi

Putin održao kratak govor i obećao da će zemlja kasnije i na odgovarajući način obeležiti pobedu nad nacizmom

Rusija ujedinjena je nepobediva, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na obeležavanju 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

„Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada smo ujedinjeni”, rekao je Putin u kratkom govoru održanom na grobu neznanom junaku u blizini Kremlja.

Ruski predsednik nije u govoru direktno pomenuo epidemiju koronavirusa zbog koje ove godine nije održana velika vojna parada u Moskvi kao što je običaj na dan obeleževanja kraja Drugog svetskog rata.

Putin je obećao da će zemlja kasnije i na odgovarajući način obeležiti pobedu nad nacizmom.

Predsednik Rusije je odao priznanje za oko 27 miliona umrlih Sovijeta tokom rata navodeći da su oni spasili „otadžbinu, živote budućih generacija, Evropu i svet”.

„Klanjamo se u znak sećanja na one koji se nisu vratili iz rata”, rekao je Putin koji je potom u znak pošte održao minut ćutanja, prenosi Beta.

Pored ruskog predsednika bili su vojnici koji su bili na određenoj distanci od Putina, koji je u samoizolaciji na periferiji Moskve već nekoliko nedelja.

Jedini tradicionalni deo vojne parade danas je bio let. Nekoliko desetina aviona i helikoptera ruske vojske nadletalo je Moskvu. Eskadrila je iznad Crvenog trga na nebu iscrtala dimom u boji rusku zastavu.

DEFILE VAZDUHOPLOVNE FLOTE
Dan pobede nad fašizmom obeležen je danas defileom vazduhoplovne flote ruske armije.

Crveni trg u Moskvi su nadletale helikopterske jedinice, izvestio je TAS.

Prodefilovali su helikopteri različitih jedinica ruske armije, od jurišnih, preko transportnih do raketnih i izviđačkih.

Helikopterske jedinice pratili su avioni vojne radarske službe osmatranja i izviđanja, transportni avioni, bombarderi i intendantski vazduhoplovi ruske armije, javlja Tanjug.

Vazdušni defile završio se preletom Druge jurišne lovačke formacije, sa po četiri MIG-a i Suhoja poslednje generacije.

 

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Izvor Politika, 9. maj 2020.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u