Председник Србије Александар Вучић се поздравља са кинеским медицинским стручњацима током њиховог дочека на аеродрому, Београд, 21. март 2020. (Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл)

Nemački Cajt: Vučićev zaokret ka Kini bio signal uzbune za Brisel

„U Briselu su se nadali da će Srbija postati primer za ostale zemlje u regionu. Zbog toga je 'zaokret' koji je napravio Vučić bio 'signal uzbune' i očigledno je ubrzao neke procese“

Nedavni „zaokret“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića od EU ka Kini bio je za Brisel „signal uzbune“. Sada EU želi da dokaže Zapadnom Balkanu da je, bez obzira na virus koronu, „geopolitički sposobna“, prenosi Cajt.

Portal navodi da su lideri evropskih vlada i država iz tog razloga održali samit o Zapadnom Balkanu, tokom koga su se dogovorili da će novčano pomoći zemljama regiona u borbi protiv virusa korona. Naime, Kina, Rusija i Turska šire svoj uticaj u tom području i predstavljaju geopolitičke konkurente Evrope. Istovremeno, balkanske zemlje još čekaju kada će im otvoriti vrata saveza, prenosi nemački list.

Međutim, kako se navodi, ne veruju svi na Zapadnom Balkanu u evropsku perspektivu. Portal podseća da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom aprila „efikasno okrenuo“ od EU. On je tom prilikom izjavio da „evropska solidarnost ne postoji, i da samo Kina može pomoći Srbiji“, ističe portal.

U tom momentu EU je uvela zabranu na izvoz medicinskih zaštitnih sredstava, dok je Kina isporučivala u Beograd maske i drugu opremu. Predsednik Vučić nazvao je lidera Kine drugom i bratom, ističe se.

„A Vučić nije bilo ko. On je predsednik najveće zemlje na Zapadnom Balkanu. Pored toga, Evropska komisija je računala da će upravo s njim uspeti da vode pregovore i da sarađuje. U Briselu su se nadali da će Srbija postati primer za ostale male zemlje u regionu. Zbog toga je ‘zaokret’ koji je napravio Vučić bio ‘signal uzbune’ i očigledno je ubrzao neke procese“, navodi autor članka.

Ističe se da je EU ukinula zabranu izvoza medicinskih zaštitnih sredstava, a Evropska investiciona banka izdvojila je 3,3, milijarde evra za pomoć u borbi protiv pandemije. Brisel je izdvojio 38 miliona evra za direktnu finansijsku podršku regionu.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 09. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u