EU izbacila sporni podatak da je Tesla „čuveni Hrvat“

Ministarstvo kulture izražava zadovoljstvo zbog učinjene ispravke, prevashodno imajući u vidu da je interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih

Ministarstvo kulture je saopštilo da je na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije izbačen sporni deo teksta u „uglu za učenje“, u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla „čuveni Hrvat“. Nakon što se saznalo da se na sajtu EU navodi da je Nikola Tesla „čuveni hrvatski naučnik“, reagovali su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo kulture i informisanja.

U saopštenju se ističe da Ministarstvo kulture i informisanja izražava zadovoljstvo zbog učinjene ispravke, prevashodno imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivne igre namenjen obrazovanju mladih. Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom na to da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika, saopštilo je Ministarstvo.

Pre četiri dana je na stranici „kutka za učenje“ zvaničnog veb-sajta EU, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska pisalo da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik. Inače, povodom te interaktivne igre reagovao je pismom i Stelijos Stilijanidis iz Atine, koji je postavio pitanje da li bi tako neko mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teotokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia

 

Izvor RTS, 11. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u