Stav Rusije o Rezoluciji 1244 nije promenjen

Mnogi srpski mediji su požurili da izveste o promeni stava Ruske Federacije u vezi sa Rezolucijom 1244, što naravno ne odražava stvarno stanje stvari

Ovaj tekst je objavljen 11. maja u dnevnom listu „Rosijskaja gazeta“, koji je zvanični organ Vlade Ruske Federacije, pa se stoga može smatrati zvaničnim razjašnjenjem nedoumica koje su se pojavile u srpskoj javnosti povodom intervjua ruskog ambasadora „Politici“ – prim. prev.

SAD su aktivirale pokušaje da se stvore uslovi za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, očekujući priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova od strane Srbije. Ipak, Amerikanci su svesni da se svaki novi status nepriznate republike ne može utvrditi bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN, gde Moskva insistira na poštovanju međunarodnog prava i ima pravo veta. I baš na Dan Pobede balkanski mediji su izašli sa istaknutim naslovima – „Rezolucija 1244 treba da bude zamenjena novom“, citirajući navodno reči ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka.

Hajde da pogledamo šta je zapravo visoki ruski diplomata rekao u prazničnom intervjuu (9. maja) renomiranom srpskom listu Politika u delu koji se odnosio na rešavanje šitanja Kosova i mogućnost da se Rusija pridruži novim pregovorima zajedno sa SAD i EU.

„Sada je to prerano razmatrati”, rekao je Bocan-Harčenko. „Ne mislim da je oponašanje drugih igrača razumna i opravdana strategija. Moskva ima samostalnu viziju situacije. Za naše pridruživanje potreban je pre svega poziv Beograda. Pri tome, sam pregovarački proces treba da se vodi u razumljivom, za nas prihvatljivom međunarodnopravnom okviru, na osnovu Rezolucije SB UN 1244, i treba da ima prihvatljivu formu i sadržaj. Da dodam bez ikakve zluradosti da zasad rezultati diplomatskih aktivnosti nisu suviše očigledni. Zasad, naprotiv, na samom Kosovu samo je više haosa.“

A evo šta je ambasador rekao o takozvanom „razgraničenju“ teritorija između Srbije i Kosova. „Aktuelnost ideje ‘podele Kosova’, kao i bilo koje druge ideje, mogu da procene samo Beograd i Priština”, naglasio je. „Održiv rasplet kosovskog pitanja ostvariv je samo kao rezultat uzimanja u obzir izbalansiranih uzajamnih interesa, kompromisa – na osnovu međunarodnog prava, bez nametanja spoljnih šema ili vremenskih okvira. Glavni kriterijum za nas je da rešenje treba da bude prihvatljivo za Srbiju”.

Na kraju intervjua, novinari Politike su se interesovali da li je moguće naći pravno rešenje za Kosovo izvan okvira Saveta bezbednosti UN, a ambasador im na to odgovara: „Nepromenljiva pažnja Saveta bezbednosti UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema. Definitivno rešenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u SB UN donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.” Na taj način Bocan-Harčenko samo konstatuje da do promene statusa nepriznate republike ne može doći bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti, gde Moskva, koja dosledno štiti međunarodno pravo, ima pravo veta.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko predaje akreditivno pismo predsedniku R. Srbije Aleksandru Vučiću, 22. jul 2019. (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

U isto vreme, mnogi srpski mediji su požurili da izveste o promeni stava Ruske Federacije u vezi sa rezolucijom, što, naravno, ne odražava stvarno stanje stvari. To potvrđuje i aprilska izjava stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Vasilija Nebenzje tokom video-zesedanja Saveta bezbednosti o Kosovu. Ruski diplomata je tada izjavio da će Moskva podržati postizanje trajnog i obostrano prihvatljivog rešenja od strane Beograda i Prištine, zasnovanog pre svega na Rezoluciji 1244 SB, rešenja koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom i koje će odobriti Savet Bezbednosti UN.

„Ni forsiranje ’konačne normalizacije’ između Beograda i Prištine, niti nametanje veštačkih rokova neće dovesti do ovog cilja, rekao je Nebenzja. „Savet bezbednosti je u obavezi da nastavi da pruža podršku UNMIK-u, koji predstavlja kljućni vid međunarodnog prisustva na Kosovu i igra vodeću ulogu u monitoringu, održavanju stabilnosti i stvaranju uslova koji će omogućiti stranama da dođu do konačnog rešenja putem pregovora. “

I da bismo konačno „stavili sve tačke na i“, hajde da citiramo i istupanje  ruskog lidera Vladimira Putina u Sočiju u decembru 2019. godine posle zvaničnih razgovora sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

„Što se tiče situacije oko Kosova, naša pozicija ostaje nepromenjena: osnova za rešavanje mora ostati Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojoj su fiksirani temeljni principi mirnog regulisanja kosovske krize“, izjavio je ruski predsednik. „Oni uključuju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. kao i adekvatnu zaštitu legitimnih interesa svih etničkih grupa koje čine stanovništvo regiona. Uz to, Rusija je spremna da podrži moguća kompromisna rešenja kosovskog problema ako do takvih rešenja dođu Beograd i Priština. Mi ćemo bezuslovno podržati poziciju Srbije. “

 

Autor: Aleksandar Borisov (Beograd)

 

Preveo Vladimir Kršljanin/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Rossiйskaя gazeta

Politika
Pratite nas na YouTube-u