Blumberg: Svet na rubu velikog „gasnog rata“

Ako Katar donese odluku da smanji cenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cenama, to može dovesti do toga da proizvodnja gasa bude neprofitabilna

Katar, koji je glavni isporučilac tečnog prirodnog gasa u svetu, može pokrenuti veliki gasni rat zbog sniženja cene sirovina usled pada potražnje zbog virusa korona i rasta svetskih zaliha nakon tople zime, piše „Blumberg“.

Nakon što je koronavirus pogodio kupce gasa iz Azije, a zatim i iz Evrope, gde je Kraljevina preusmerila svoje sirovine, Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cenu sirovina radi održavanja potražnje. „Smanjenje proizvodnje će udariti na prihode Katara. Osim toga, to će dati mogućnost Australiji da oduzme Dohi njenu nacionalnu gordost – status glavnog svetskog isporučioca tečnog gasa“, piše „Blumberg“.

Ako Katar donese odluku da smanji cenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cenama, to može dovesti do toga da proizvodnja gasa bude neprofitabilna, čak i za svetske proizvođače sa niskim troškovima proizvodnje. U doglednoj budućnosti cena gasa može postati i negativna, kako je to već bilo sa naftom u aprilu 2020. godine. „Katar očekuje siguran poraz, bez obzira na strategiju koju izaberu vlasti zemlje“, piše agencija.

Prema ocenama „Blumberga“, nakon povećanja potražnje za gasom u Aziji kompanija „Katar petroleum“ više neće slati tečni gas u Evropu, s tim da taj proces može trajati više meseci. Velika ponuda na svetskom tržištu tečnog prirodnog gasa može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom gasnom savezu. Države-proizvođači gasa u budućnosti bi mogle da formiraju kartel sličan naftnoj organizaciji OPEK, kako bi se regulisalo tržište.

 

Naslovna fotografija: Qatargas Operating Company

 

Izvor Sputnjik, 12. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u