Kina na optužbe iz SAD odogovorila u 24 tačke

Dokument je objavljen na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a njegovi autori detaljno analiziraju i opovrgavaju „mitove i lažne optužbe“ protiv Pekinga u vezi koronavirusa

Kina je posebnim dokumentom koji sadrži 24 tačke odgovorila na optužbe državnog vrha Sjedinjenih Država, pre svih Donalda Trampa i Majka Pompea, da je kriva za pandemiju virusa korona. Dokument je objavljen na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a njegovi autori detaljno analiziraju i opovrgavaju „mitove i lažne optužbe“ protiv Pekinga. Moto celog dokumenta su reči američkog predsednika Abrahama Linkolna: „Možete neko vreme da varate deo naroda, pa i ceo narod, ali ne možete stalno da varate ceo narod.“

U prvom odeljku dokumenta autori ukazuju na neosnovanost i nekorektnost termina „kineski virus“ ili „virus Vuhan“, koje je često koristio i sam Donald Tramp. Ukazuje se da nikakvim naučnim podacima nisu potvrđene pretpostavke da je kineski grad Vuhan izvor novog virusa korona, prenosi „Fakti.org“. U dokumentu se naglašava da su pravi izvori virusa korona novog tipa daleko od područja u kojima je infekcija prvi put otkrivena, dakle, daleko od Kine. Peking za primer navodi da je virus side prvi put dijagnostikovan u Sjedinjenim Državama, mada ne potiče iz Sjedinjenih Država.

Peking takođe odbacuje verziju da je virus COVID-19 stvoren u laboratorijama virusološkog instituta u Vuhanu. Naveo je da „svi dostupni podaci ukazuju na prirodno poreklo virusa“. U dokumentu se pobija i tvrdnja da je Kina mogla da uspostavi kontrolu nad virusom u ranim fazama epidemije u Vuhanu, ali da to nije učinila, već je svojim građanima dozvolila da slobodno putuju u Milano, Njujork i drugde po svetu, što je dovelo do globalnog širenja zaraze. Kina je navela da je već u januaru uvela potpunu blokadu Vuhana, koja je ukinuta tek u aprilu.

Priznajući da je virus pre takve blokade već uspeo da izađe izvan grada, Ministarstvo spoljnih poslova NRK naglašava da je bilo potrebno vreme da se shvati i prouči priroda novog virusa. Ovome je pridodalo da je Italija uvela karantin i druge stroge mere tek nakon što je izbila na vrh u svetu u pogledu smrtnosti od korone. Da bi se opovrgle optužbe da je Peking pokušavao da u prvoj fazi prikrije dimenzije epidemije, u dokumentu se daje potpuna hronologija događaja iz tih dana.

Navodi se da se prvi izveštaj lokalnih vlasti o sumnji na slučajeve upale pluća pojavio 27. decembra 2019, a da su kineski epidemiolozi istog dana započeli „istragu o incidentu“. Takođe da je Peking već 31. decembra obavestio kancelariju SZO u zemlji o „slučajevima neobične upale pluća u Vuhanu“, sa podsećanjem da su te informacije tada „obišle svetske medije“.

Kinesko ministarstvo je podsetilo i da je Peking već trećeg januara 2020. počeo da pruža pravovremene informacije SZO, kao i „relevantnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države“. U dokumentu stoji i da je sedmog januara 2020. Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti identifikovao prvi soj novog virusa, a da je 12. januara njena Nacionalna zdravstvena komisija dostavila SZO podatke o genetskom sekvenciranju virusa.

 

Naslovna fotografija: Aly Song/Reuters

 

Izvor Sputnjik, 12. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u